NavMenu

RS: Raskida se 29 koncesionih ugovora

Izvor: Fena Petak, 09.09.2011. 08:51
Komentari
Podeli

Od 107 potpisanih koncesionih ugovora za izgradnju malih hidrocentrala u Republici Srpskoj (RS) bit će raskinuto njih 29, a već je šest koncesionara prihvatilo dobrovoljni raskid.

Odluku je donijela Vlada, nakon što je nadležna komisija provjerila sve ugovore, obavila razgovore i dobila informacije od koncesionara dokle se stiglo u realizaciji još prije nekoliko godina potpisanih ugovora.

"Evidentno je da postoje različiti razlozi za neizvršenje ugovorenih obaveza, a jedna od najznačajnijih je nedostatak finansijskih sredstava koncesionara, problem su i određene lokacije, naprimjer u nacionalnim parkovima, gdje nije moguće izvršiti izgradnju malih hidrocentrala, a u nekim slučajevima bilo je i protivljenja lokalnih zajednica, kao i nepostojanja planske dokumentacije", kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Zoran Kovačević.

Da bi se ugovori s 29 koncesionara raskinuli potrebno je da se vrati jednokratna naknada koncesionarima u iznosu od 177.500 maraka.

S ostalim koncesionarima pratit će se realizacija ugovora u narednom period.

Kovačević kaže da nije sporan nijedan ugovor koji RS ima s norveškim firmama, među kojima je onaj o izgradnji malih hidrocentrala na rijeci Bosni kod Doboja, "Cijevna 1" i "Cijevna 2".

"Svi ugovori s norveškim kompanijama su validni i resorno ministarstvo stoji na stanovništu da se oni mogu realizirati i pružit će svu pomoć da bi dobili sve potrebne dokumente", naveo je Kovačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.