NavMenu

BiH po konkurentnosti najgora u regionu i 100. na svijetu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 08.09.2011. 07:36
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina nalazi se na stotom mjestu ljestvice o globalnoj konkurentnosti koju je objavio Svjetski ekonomski forum.

Time se svrstala na posljednje mjesto u regionu. Slovenija je na 57. mjestu liste, Crna Gora na 60, Hrvatska na 76, Albanija na 78., Makedonija na 79., a Srbija na 95. mjestu od ukupno 142 zelje čiji je poredak objavljen.

Švajcarska je i dalje po globalnoj konkurentnosti na vrhu ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma.

Singapur je zauzeo drugo mjesto, potisnuvši Švedsku koja je sada na trećem mjestu. Na četvrto mjesto popela se Finska, napredovavši za čak tri mjesta u odnosu na godinu ranije. SAD bilježe pad konkurentnosti treću godinu zaredom i na aktuelnoj ljestvici su zauzele peto mjesto, dok su godinu ranije bile na četvrtom mjestu.

Među razlozima slabljenja pozicije najveće svjetske ekonomije na području konkurentnosti u Svjetskom ekonomskom forumu navode ekonomske probleme, oslabljeno povjerenje u političare i neefikasnost vlade.

Sjeverna i zapadna Evropa dominiraju među prvih 10 zemalja, među kojima je jedini predstavnik Azije Japan, koji je zauzeo deveto mjesto, nakon prošlogodišnjeg šestog. Među deset najboljih još se nalaze Njemačka (šesto mjesto), Holandija (sedmo) i Danska (osmo), te Velika Britanija, koja se probila na 10. mjesto, sa prošlogodišnje 12. pozicije.

Dugovima opterećena Grčka nastavila je pad na ljestvici i sada se nalazi na 90. mjestu, kliznuvši za sedam mjesta u odnosu na prethodni izvještaj.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, zauzela je tek 26. mjesto, napredovavši za svega jedno mjesto.

Među ostala četiri ekonomije tzv. grupe BRIKS tek je Južnofrička Republika ušla u 50 vodećih, zauzevši 50. mjesto, dok je Brazil na 53, Indija na 56, a Rusija na 66. mjestu.

Na samom dnu ljestvice nalazi se Čad, koji je nazadovao za tri mjesta u odnosu na godinu ranije. Na začelju liste su i Haiti, Burundi, Angola.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.