NavMenu

Ulaganja u nove tehnologije isplatljiva: Svjetlija budućnost sa LED rasvjetom

Izvor: eKapija Srijeda, 07.09.2011. 15:43
Komentari
Podeli

Upotreba LED - štedljivih sijalica i proizvodnja elektične energije iz prirode sve više dobiva na značenju, kako zbog ogromnih ušteda, tako i zbog očuvanja okoliša. Evropske vlade u potrazi su za projektima koji će omogućiti da kao članice Energetske zajednice do 2020. godine umanje potrošnju energije za 20 posto. Pojedinci iz BiH svjesni činjenice da i BiH kao članica Energetske zajednice ima iste obaveze, već su se uhvatili u koštac sa vremenom i počeli od štedljivih-LED sijalica.

LED tehnologija već je na ulicama Doboja, Sarajeva, Banjaluke, Čelinca, Goražda... Prvi rezultati ohrabruju i daju naznake uštede, dok proizvođači upozoravaju da se upotrebom LED rasvjete postiže 65 posto uštede energije u odnosu na klasične sijalice sa žaruljom. Troškovi održavanja su niži i do 15 puta, povrat uloženih sredstava u odnosu na tradicionalnu rasvjetu je od 1-5 godina, LED sijalice imaju duži životni vijek i omogućavaju korištenje manje štetnih tvari prilikom proizvodnje u odnosu na druge komercijalno dostupne tehnologije, estetski su ljepše i povećavaju svjetlost. Također, ova rasvjeta ne privlači insekte zbog specifične boje svjetla i smanjenog otpuštanja topline pa nije potrebno održavanje i čišćenje.

Energetska efikasnost

Pero Ćorić, sekretar Udruženja energetike RS pri privrednoj komori RS za ekapija.ba kaže kako energetska efikasnost treba da bude priorite i ona je veoma bitna u današnje vrijeme. Međutim, za energetsku efikasnost su vezane investicije, te se na taj način uslijed recesije, odnosno tankih budžeta nedovoljno primjenjuje.

Kao primjer navodi, Čelinac koji je osvijetlio jednu ulicu LED svjetiljkama. Međutim, zbog nedostatka sredstava nije moguće nastaviti projekat, ali je evidentna ušteda i ovakve investicije se isplate u samo dvije-tri godine.

Kao primjer ogromnih izdataka za javnu rasvjetu izdvajamo Kanton Sarajevo, koji na godišnjem nivou izdvoji sedam miliona maraka, odnosno šest miliona za električnu energiju i dva miliona za održavanje žarulja. Na osnovu ovog podatka može se zaključiti da je godišnja ušteda samo na održavanju dva miliona KM, jer LED sijalice imaju garanciju 15 godina, te godišnje održavanje nije potrebno.

Svjesni činjenice da je LED tehnologija skupa za već tanke budžete neki proizvođači čak su spremni i na određena kreditiranja, koja bi se mogla vratiti samo razlikom u cijeni koju plaćaju za troškove elektične energije sa običnim žaruljama.

Pozitivan primjer dobrog ulaganja, odnosno investiranja u rasvjetu evropskog kvaliteta evidentan je u Tuzli, Doboju, Sarajevu... LED svjetiljke ove godine zasjale su na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu. Izvođač radova bila je goraždanska firma "Bekto Precisa". Naime, riječ je o domaćem proizvodu iznimne kvalitete, čiji je prosječni vijek trajanja LED rasvjete labaratorijski procijenjen na više od 12 godina.

Uštede uz savremenu tehnologiju

Nurija Vesnić iz kompanije Bekto-Precisa za ekapija.ba kaže kako je razlika u uštedi ogromna, što se pokazalo u Sarajevu i Goraždu, gdje je Bekto-Precisa već u nekoliko ulica uradila LED rasvjetu.

"Osim što je došlo do uštede energije, finansija, smanjeni su CO 2 gasovi", pojašnjava Vesnić, naglašavajući kako za nekoliko dana na jednoj od benzinski pumpi u Sarajevu treba da prorade tri vrste LED svjetiljki, proizvedene u pogonu Bekto-Precise u Goraždu, koja je inače u saradnji sa firmom Hella KGaA Hueck&Co iz Njemačke osnovala novu firmu Hella Bekto Industries koja se bavi proizvodnjom rasvjetih tijela.

"Bekto Precisa je u prvobitnoj varijanti bila distributer, a sad je otvorena nova firma koja se bavi proizvodnjom rasvjetnih tijela. Cilj nam je pokriti region ex. Jugoslavije", kaže Vesnić, naglašavajući kako je interesovanja za LED rasvjetom zadovoljavajuće, s obzirom da je ova tehnologija nešto skuplja. "Međutim, prateći svjetske trendove ljudi znaju da nas to čeka u narednom periodu."

Znajući da je LED tehnologija budućnost, Vesnić ističe, kako će kompanija ovaj period iskoristiti za prezentacije i upoznavanje kupaca sa proizvodima svjetske klase koji se proizvode u BiH. "Prema najavama nadamo se da će se proizvodnja u izuzetnoj mjeri povećati, što će rezultirati i povećanje broja radnika."

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.