NavMenu

Od jula nova obaveza u EU - Svi novi automobili moraju da imaju automatski ograničavač brzine

Izvor: N1 Utorak, 28.05.2024. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Qimono)Ilustracija
Svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji za nekoliko nedelja moraće da budu opremljeni obaveznim "suvozačem" - sistemom "inteligentne pomoći pri brzini" (ISA).

Radi se o automatskom ograničavaču brzine, koji će neprestano pratiti brzinu vozača u odnosu na postavljena ograničenja brzine, koristeći kombinaciju GPS tehnologije i kamera sposobnih da prepoznaju saobraćajne znakove, podsjeća RTL.

Nakon prekoračenja dozvoljene brzine, vozač će dobiti zvučni signal ili svjetlo upozorenja koji ga upozoravaju na prekršaj.

Ukoliko vozač zanemari upozorenja, ISA sistem može preduzeti dodatne mjere kojima bi prisilio vozilo da uspori, od automatskog smanjenja snage vozila, do povećanje otpora pedale gasa. Međutim, vozač može da nadjača sistem snažnijim pritiskom na papučicu gasa ili ga jednostavno deaktivira kad pokrene automobil.

Stalno praćenje sistema može potencijalno povećati stres za vozače, kaže Žerar Tertolen psiholog u saobraćaju za belgijski 7sur7.

- Potreban je samo kratak trenutak nepažnje da biste malo prekoračili ograničenje brzine. Kada vas na to uporno podsjećaju, uz zvučni signal, to zaista može biti nevjerovatno iritirajuće - rekao je on.

Evropska unija naglašava da je primarni cilj ovog sistema usklađivanje sa planom "Vision Zero", koji ima za cilj da eliminiše smrtne slučajeve na putevima u Evropi do 2050.

Procjene pokazuju da bi uvođenje ISA sistema moglo da smanji broj smrtnih slučajeva na putevima unutar EU za 20%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.