NavMenu

Crna Gora u ovoj godini može da se zaduži još 463 mil EUR - Vlada o novom zajmu pregovara sa Francuskom razvojnom bankom

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.05.2024. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Per Bengtsson)
Vlada Crne Gore pregovara sa Francuskom razvojnom bankom (AFD) o kreditiranju zajma za razvojne politike (DPL aranžmana - Development Policy Loan). Informacija o polaznim osnovama za ove pregovore usvojena je na poslednjoj sjednici. Kako je navedeno, preostali iznos zaduženja koji se može ostvariti u ovoj godini je oko 463 mil EUR.

- U skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, država se može zadužiti do 1,15 mlrd EUR, a navedena sredstva moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava što se prvenstveno odnosi na otplatu duga u 2024. godini i finansiranje kapitalnog budžeta stvaranje fiskalne rezerve - soapšteno je iz Vlade.

Imajući u vidu da je do sada realizovana emisija obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 mil USD, odnosno 687,76 mil EUR, nakon hedžing transakcije, preostali iznos koji je moguće obezbjediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 mil EUR.

- Shodno tome, u prethodnom periodu vođeni su razgovori sa Svjetskom bankom u cilju dodjele Zajma za razvojne politike (DPL aranžmana – Development Policy Loan) kojim bi se obezbjedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta odnosno stvaranje fiskalne rezerve. Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva - pojašnjeno je.

Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa Francuskom razvojom bankom u vezi sa ovim aranžmanom, kako bi precizirati dalje korake za njegovu realizaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.06.2024.  |  Energija, Industrija

ЕRS neće odustati od projekta Hrgud

Stiglo je zvanično obavještenje da Njemačka odustaje od finansiranja vjetroparka Hrgud kod Berkovića. To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje za ATV kaže izvršni direktor za investicije i razvoj u Еlektroprivredi RS Jovica Vlatković. - Еvo došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radimo na projektu samostalno, više nemamo nikakvih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.