NavMenu

Usvojene izmjene Zakona o sudskim taksama u KS - Privrednici oslobođeni plaćanja naknade pri osnivanju društva, a neki iznosi i povećani

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2024. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)

Ukoliko juče usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama prođe i skupštinsku proceduru Kantona Sarajevo, više se neće plaćati sudska taksa prilikom upisa osnivanja privrednih društava u sudski registar, a sudska taksa u zemljišniknjižnim postupcima biće veća nego što je sada. Ovo je saopšteno iz Kantona Sarajevo nakon jučerašnje sjednice Vlade KS.

Prema riječima ministra finansija KS, dr Afana Kalamujića, koji je bio predlagač ovog nacrta, radi se i o izmjenama odredbi kojima se propisuje način plaćanja sudske takse, odnosno da se plaćanje takse može vršiti gotovinski ili bezgotovinski, kao i elektronskim putem, što je u skladu s procesom digitalizacije javne uprave u Kantonu.

- Dalje izmjene se odnose na oslobađanje od plaćanja sudske takse u postupku upisa osnivanja privrednih društava u sudski registar, što je inicijativa Udruženja poslodavaca u Kantonu Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo - istakao je ministar Kalamujić.

Ovim izmjenama i dopunama obuhvaćena je i inicijativa Općinskog suda u Sarajevu za korekcijom tarife sudske takse u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode pred ovim sudom, a kako bi se bar djelimično izjednačila s visinom taksi u drugih devet kantona FBiH. Iznos sudske takse koja se naplaćuje u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode u Općinskom sudu u Sarajevu je daleko najniža u odnosu na druge kantone.


Ministarstvo finansija je prilikom izrade prednacrta zakona pozvalo na konsultacije Ministarstvo pravde i uprave, Kantonalni sud u Sarajevu, Općinski sud u Sarajevu i Udruženje poslodavaca u Kantonu Sarajevo, koji su dostavili svoje inicijative, prijedloge i sugestije na predloženi tekst i time dali svoj doprinos u izradi ovog zakona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Saobraćaj

U KS planirana izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove

Na području pet općina u Kantonu Sarajevo: Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Ilidža, planirana je skora izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove. Ovo je jedan od bitnijih projekata za poboljšanje uslova putnicima, sigurniji saobraćaj, kao i stvaranje pretpostavki za popularizaciju vozova kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prevoza. Poruke su ovo sa sastanka kojeg je premijer Nihad Uk organizovao s generalnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.