NavMenu

Pavgord preuzeo Boksit, Dukić odlazi iz kompanije

Izvor: Capital Četvrtak, 23.05.2024. 12:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija
Fočanski Pavgord kupio je juče za još 3,5 mil KM oko 36 odsto akcija kompanije Boksit iz Milića, čime je postao većinski vlasnik ove firme, prenosi portal Capital.

Ova kupovina se, inače, i mogla očekivati poslije prošlonedjeljne vijesti da je Pavgord za oko 3,3 mil KM kupio 28 odsto akcija ove kompanije, a direktor Pavgorda, Gordan Pavlović, najavio dalju kupovinu.

Ovu najnoviju kupovinu je za Capital potvrdio i direktor Pavgorda.

- Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija Boksita i danas su kupili akcije Mileksa i povezanih lica - rekao je juče Pavlović.

O prodaji akcija se oglasio i predsjednik kompanije i grupacije Boksit, Rajko Dukić koji je u saopštenju naveo da odlazi sa čela kompanije. On je u ovom saopštenju naveo da je "ovih dana preduzeće Pavgord kupilo, putem berze, 34 odsto akcija, a koje su bile u vlasništvu desetak inostranih kompanija, fondova i banaka". Pojasnio je i da je to preduzeće vlasnik fabrike Alumina, koja je jedini kupac rude boksita, sa kojom kompanija Boksit ostvaruje više od 60 odsto prihoda, odnosno poslovne aktivnosti.

- Kao 100 odsto vlasnik fabrike, iskazujući namjeru da, putem berze, otkupi akcije i drugih, sasvim je logično da mu je bio i prioritet da kupi i akcije firme Mileks, koja ima pravo vlasništva u iznosu od 36,72 odsto. Razlog prodaje akcija nije samo zbog toga što je Pavgord, nakon preuzimanja gore navedenih akcija, uz podršku dva državna fonda, stekao upravljačko pravo, odnosno imao većinu, pa bi time vrijednost akcija Mileksa bila dovedena u pitanje, već najviše zbog toga što su posljednjih nekoliko godina najteže u mom privatnom i radnom životu, ako izuzmem ratni period - napisao je Dukić u saopštenju, koje se u cijelosti može pročitati na internet stranici Boksita.


Istakao je da su mu problem činili i čine oni kojima je najviše pomogao da budu tamo gdje jesu i to što jesu.

- Frustrirani, iskompleksirani, ostrašćeni, zavidni, radi lične afirmacije i materijalnih interesa, koristeći pozicije na kojima se nalaze, nisu prezali da koriste sva moguća sredstva i načine da nanesu štetu kompaniji Boksit, a da mene što više diskredituju i kao čovjeka, i kao privrednika, i kao građanina Milića, ne prezajući ni od raznih ucjena, reketa, prijetnji itd., nudeći se pritom kao prosperitetna mlađa avangarda, koja će da obezbijedi boljitak za građane Milića - naveo je Dukić ne precizirajući o kome je riječ.

Naveo je i da "odlazeći sa funkcije predsjednika kompanije i grupacije Boksit", ne odlazi nikuda, jer u Milićima ostaje "zanavijek".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.