Izvor: eKapija | Subota, 03.09.2011.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slučaj na sudu osam godina: Vlada FBiH još čeka da preuzme Energoinvest-Comet

(Foto: b)

Vlada Federacije BiH ponovo je pokrenula pitanje prijenosa vlasništva nad dionicama privatiziranog preduzeća Energoinvest-Comet, zbog kojeg se na sarajevskom sudu vodi maratonski sudski proces već osmu godina.

Premijer Nermin Nikšić na jednoj od zadnjih sjednica zatražio je do Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da izvijesti Vladu FBiH o trenutnom statusu ovog preduzeća i aktivnostima koji se vode na raskidu ugovora o privatizaciju. Vlada je potom zadužila Agenciju za privatizaciju ovog entiteta da izdejstvuje sudsku odluku ili drugu odgovarajuću ispravu koja bi bila temelj za prijenos vlasništva nad dionicama ove kompanije kod Registra vrijednosnih papira FBiH s Ortačke skupine Džavida Begovića i drugih na Federaciju BiH.

Namjera je, kako nam je potvrdio i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, da se ovo Energoinvest-Comet stavi na popis gospodarskih društava u kojim će ovlasti, temeljem državnog kapitala, imati Federacija BiH.

"Naš jedini interes u ovom trenutku jeste da imao čiste papire i da agencija po okončanju privatizacije dobije adekvatna isprave koji bi omogućio upis države kao vlasnika u Registar vrijednosnih papira", kazao je Trhulj za eKapiju.

On ističe da tek kada Federacije BiH postane zvaničan vlasnik, napravit će se analiza stanja i poslovanja ovog preduzeća nakon privatizacije. Trhulj tvrdi da Vlada trenutno nema nikakvih planova kada je u pitanju ovo preduzeća, te da će odluku o tome donijeti tek kada cijeli postupak prijenosa vlasništva nad dionicama bude gotov.

Energoinvest-Comet, preduzeće za proizvodnju čeličnih konstrukcija i montažu elektro i mašinskih instalacija, privatizirana je 2002. godine, kada je 67 posto udjela državnog kapitala ove kompanije kupila ortačka grupa koju su osnovali Džavid Begović, Erol Redžepagić, Ismet Krušćica i Hodo Suljević.

No, već naredne godine pokrenuta je tužba za raskid privatizacije, jer kupac nije ispoštovao obaveze koje se tiču rješavanja radnopravnog statusa preuzetih radnika. Nakon presuda, uslijedile su žalbe, a nakon njih i nove tužba, zbog čega se cijeli proces potrajao sve do danas.

Naime, tužba za raskidanje ugovora prvi put je pokrenuta 2003. godine, a Sud u Sarajevu donio presudu kojom se raskida ugovor o privatizaciju, na koju je kupac uložio žalbu. I drugostepena sudska odluka išla je u korist Agencije za privatizaciju FBiH, no zbog nemogućnosti realizacije te presude, Agencija je podnijela drugu tužbu. U drugoj presudi, ponovo je ustanovljeno da je 67 posto kapitala vraća državi, dok se kupac i Agencija još uvijek spore oko tačnog broja dionica koje su prodate svakom od članova ortačke skupine.

Također, Agencija je podnijela zahtjev za brisanje upisa izvršene privatizacije iz registra, a na odluku o brisanju, kupac je također uložio žalbu, pa se čeka konačna presuda.

Ministar Trhulj potvrdio da Ministarstvo nema informaciju kako je ovo preduzeće poslovalo za vrijeme dok su se vodili sporovi na sudu i kakvom je preduzeće danas stanju.

Na stanici ove firme pak navode da su u posljednjih nekoliko godina učestvovali u nekoliko velikih projekata, radeći čelične konstrukcije za Natron Hayat u Maglaju, elektroinstalacije za hotel Radon plaza i Avaza Twist Tower, rekonstrukciju upravne zgrade Centrotransa, blokova u Termoelektrani Kakanj te rekonstrukciju za strane kompanije Voest Alpine linz, Johann Christof GmbH, MCE Voest GmbH. & Co, Schonberger GmbH.

No, sudeći prema bonitetnom izvještaju kuće Bonline, "u bazi ovog preduzeća zabilježeni su kritični događaji koji utiču na tekuće poslovanje preduzeća".

Vlasnike Enegroinvest-Cometa na zvanični broj telefona kompanije je bilo nemoguće dobiti jer broj kojeg su navedeli na web stranici firme nepostojeći.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.