NavMenu

Sarajevo dobija institut za računarske nauke i inženjerstvo - Osnivač Ilirya Tech Group

Izvor: eKapija Subota, 18.05.2024. 15:10
Komentari
Podeli
Institut će, kako je najavljeno, pratiti globalne trendove u razvoju Al i doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Institut će, kako je najavljeno, pratiti globalne trendove u razvoju Al i doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al

Na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Naučnoistraživačkog instituta Blum za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te ga je uputila u skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Vlada je prethodno prihvatila Završni izvještaj ekspertne komisije o provedenom postupku provjere urednosti Zahtjeva Ilirya Tech Group Sarajevo za osnivanje pomenutog instituta i davanja stručnog mišljenja o usklađenosti Elaborata.

- Uzimajući u obzir prepoznatu potrebu za jačanjem naučnoistraživačkog sektora u Kantonu Sarajevo, kao i na nivou države Bosne i Hercegovine, osnivanje Instituta u Sarajevu je od izuzetne važnosti kako bi se adekvatno odgovorilo na aktuelne tehnološke izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Kroz svoju djelatnost, Institut će doprinositi akademskom i naučnom razvoju, postat će i aktivan sudionik u ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, kao i BiH. Patenti koji proizlaze iz istraživanja Instituta služit će kao ključni pokretači u razvoju novih industrijskih grana i tehnologija, čime se jača lokalna ekonomija i otvaraju nova tržišta - navela je ministrica prof. dr Adna Mesihović u obrazloženju Odluke o osnivanju.

Naučnoistraživački institut Blum će biti institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme. Institut će, kako se dalje navodi, biti posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Nadahnuti vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, čija je uprava u Energoinvestu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, bila simbol privrednog razvoja i izvrsnosti, misija Instituta će biti nastaviti tradiciju tehnološke inovativnosti i društvenog doprinosa.

Kako je navedeno u Elaboratu, Naučnoistraživački institut Blum bit će posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Osnivanje Instituta za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme ne predstavlja, kako se navodi, samo korak prema tehnološkoj evoluciji, već i put prema obnovi nacionalnog duha i nadahnuća, potvrđujući sposobnost i pravo Bosne i Hercegovine da se ponovo afirmiše kao važan faktora u nauci, inženjerstvu i ekonomiji.

Važnost Al, navodi se dalje u saopštenju Vlade KS, prepoznata je i od strane FBiH, što se može vidjeti u Strategiji razvoja FBiH za 2021-2027, u kojoj je Al navedena kao oblast od strateškog interesa.

- Institut ne samo da će pratiti globalne trendove u razvoju Al, već će aktivno doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al, sa inovativnim multidisciplinarnim pristupima i saradnjom s domaćim i međunarodnim naučnoistraživačkim ustanovama, industrijskim sektorom i javnim institucijama - navedeno je u Elaboratu.

Institut će se fokusirati na ključna područja poput zdravstvenog sektora, energetike, obrazovanja i proizvodnje, kao i brojnim drugim područjima, gdje Al može imati značajan utjecaj na istraživanje, inovacije i unapređenje različitih procesa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Industrija, Građevina

Vlada RS podržaće gradnju poslovne zone u Zvorniku

Poslovna zona koja će biti građena na području naselja Branjevo i Pilica nalazi se u strategiji razvoja grada Zvornika, a ove aktivnosti podržali su i Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović. - Želja nam je da na tom lokalitetu napravimo poslovnu zonu s obzirom na to da su stvoreni određeni preduslovi prolaskom gasovoda prema Bijeljini - rekao je Ivanović. On je istakao da je urađena

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.