NavMenu

Novi sastav cigli za bolju energetsku efikasnost i očuvanje prirode

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 18.05.2024. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / anncapictures)Ilustracija
Naučnici sa RMIT univerziteta u Australiji razvili su novu vrstu cigle koja koristi odbačeno staklo i pepeo kao zamjenu za tradicionalne materijale poput gline. Ove cigle ne samo da imaju bolja izolaciona svojstva u odnosu na standardne cigle, već se i proizvode sa manje energije, a korišćenjem materijala koji bi inače završili na deponijama, doprinose očuvanju okoline.

Tradicionalne cigle obično se sastoje od gline i pijeska, uz dodatak minerala poput kreča, magnezijuma i gvožđa. Ovi materijali prvo moraju da se samelju u fine čestice, pa tek onda mogu da se pomiješaju radi proizvodnje cigli. Sušene cigle potom se peku u peći, što je proces koji zahtijeva znatne količine energije, a time i stvaranje velike količine ugljenika. Takođe, ekploatacija gline i pijeska nije ekološki prihvatljiv proces.

Sa željom da riješe ove probleme, naučnici su zamijenili veliki dio gline u ciglama staklom i pepelom, materijalima koje je obezbijedila najveća australijska reciklažna kompanija Visy. Zanimljivo je da ni staklene čestice ni pepeo nisu zahtijevali dodatno mljevenje prije upotrebe u eksperimentalnim ciglama.

Korišćeno je staklo manje od 3 mm koje nije pogodno za sortiranje i reciklažu, a pepeo je sakupljen nakon spaljivanja predmeta koji se ne mogu reciklirati. Ovi materijali su djelovali delimično kao fluks, što je snizilo tačku topljenja silicijum dioksida (peska) u mješavini.

Nakon eksperimentisanja sa različitim proporcijama, optimalni rezultati su postignuti kada je staklo zamijenilo najmanje 15% gline, a pepeo najmanje 20%. Zahvaljujući ovoj formulaciji, temperature pečenja cigli mogle su biti smanjene za do 20%.

Važno je napomenuti da bi zbog izolacionih svojstava stakla i pepela upotreba ovih cigli u izgradnji jednospratne kuće mogla da smanji račune za energiju do 5% u poređenju sa tradicionalnim ciglama. Inače, ove cigle zadovoljavaju australijske standarde za strukturu, izdržljivost i ekološku održivost.

Profesor Dilan Robert, vođa istraživačkog tima, naglasio je da je fokus sada na skaliranju proizvodnog procesa kako bi se omogućila komercijalizacija ovih inovativnih cigli u saradnji sa proizvođačima cigli u Melburnu.

Rad o ovom istraživanju objavljen je u časopisu "Construction and Building Materials".

Postoje i brojna druga istraživanja na ovu temu u kojima su naučnici koristili reciklirano staklo umjesto pijeska ili dio cementa zamijenili pepelom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.