NavMenu

Banjalučki Autoprevoz rasprodaje imovinu radi plaćanja višemilionskih obaveza

Izvor: Capital Subota, 18.05.2024. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija

Skupština akcionara banjalučkog Autoprevoza razmatraće na sjednici zakazanoj za 31. maj odluke o prodaji imovine.

Naime, na toj sjednici će biti predložene odluke o prodaji nekretnina ovog preduzeća u naseljima Kumsale, Derviši, te vlasnički udio Autoprevoza u preduzeću Neobas (44%) za najmanje 285.120 KM.

Prioritet prodaja zemlje u Kumsalama

Direktor Autoprevoza Sladomir Đurić je potvrdio za Capital da je u planu prodaja kako bi se izmirile obaveze ovog preduzeća koje ove godine dospijevaju na naplatu. Radi se o obavezama koje premašuju dva miliona KM.

- Na Skupštini akcionara planiramo donijeti odluke da imamo sve spremno da možemo prodati, ako nađemo kupca, kako ne bismo kasnije morali zakazivati Skupštinu akcionara - kazao je Đurić.

Kaže da zemljište u naselju Kumsale koje se nalazi iza fabrike Vitaminka ne koriste i da im nije potrebno, te da će ono biti prioritet za prodaju.

- Parcele u Dervišima nam takođe nisu potrebne jer se više ne bavimo gradskim i prigradskim saobraćajem - naveo je on.

Objasnio je da još nije poznata vrijednost te imovine, već da će to biti utvrđeno tek nakon što Skupština akcionara donese odluke o prodaji.

Kaže da je prodaja vlasničkog udjela u Neobasu predviđena kao krajnja mjera, ako imovinu u Kumsalama i Dervišima ne uspiju prodati, a obaveze dođu na naplatu.

Na prodaju i Vidovdanska ulica

Autoprevoz je i prošle godine donio odluku o prodaji imovine, ali ona još nije prodata. Tada je Skupština akcionara odlučila da proda zemljište u samom centru Banjaluke koje je predmet spora sa Gradom Banjaluka.

Interesantno je da se, između ostalog, radi se o parceli na kojoj se nalazi jedna od glavnih gradskih saobraćajnica, dio Vidovdanske ulice koja se proteže uz parking Stare stanice, zatim zemlja na kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti RS, te dodatne parcele.

- Procijenjena vrijednost predmetnih nepokretnosti iznosi 4.771.560 KM i ne može se prodati po cijeni nižoj od 60% od procijenjene vrijednosti - navedeno je u odluci koju je prošle godine donijela Skupština akcionara.


Đurić je potvrdio da je Skupština akcionara donijela odluku o prodaji spornih parcela, ali da ona nije realizovana.

- Još uvijek sa Gradom Banjaluka pregovaramo o raspletu te situacije - kazao je on i dodao da su sve opcije otvorene.

Podsjetio je da je Autoprevoz ušao u posjed parkinga Stare stanice prošle godine, ali da je još ostalo neriješeno pitanje zemlje na kojoj se nalazi Vidovdanska ulica te muzej.

- Idemo sudskim putem i nudimo dogovor Gradu Banjaluka i vidjećemo šta će biti. Ako se uspijemo dogovoriti povlačimo tužbe, a ako ne uspijemo imaju sudovi. Idemo paralelno u oba pravca - zaključio je Đurić.

Podsjećamo, Autoprevoz je tužio Grad Banjaluka tražeći da im se putem sudske eksproprijacije isplati nadoknada od 12 miliona KM za to zemljište, a Pravobranilaštvo RS koje zastupa Grad je izjavilo protivtužbu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.