NavMenu

Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu

Izvor: Glas Srpske Petak, 17.05.2024. 11:06
Komentari
Podeli
Politička kriza i nerazumne blokade velikih energetskih projekata uslovili najlošije projekcije ekonomskog rasta, smatraju stručnjaci (Foto: Christos Georghiou/shutterstock.com)Politička kriza i nerazumne blokade velikih energetskih projekata uslovili najlošije projekcije ekonomskog rasta, smatraju stručnjaci

Od svih zemalja na zapadnom Balkanu, BiH ima najlošije projekcije ekonomskog rasta, što je rezultat kako globalne, tako i političke krize unutar same zemlje i blokada velikih investicionih projekata, pogotovo onih u vezi za energetskim sektorom.

Ovo je u izjavi za Glas Srpske istakao profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dragan Gligorić, komentarišući najnoviji izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u kome su, između ostalog, objavljene i projekcije ekonomskih kretanja u zemljama Zapadnog Balkana.

- Domaća ekonomija, odnosno njen rast, dobrim dijelom je uslovljen i privrednim kretanjima unutar Evropske unije. Ako, recimo, u Njemačkoj stvari ne idu dobro, ni kod nas ne možemo očekivati nešto sjajno, jer smo dobrim dijelom uslovljeni privrednim kretanjima u toj zemlji. Nažalost, i politička kriza u BiH i nerazumne političke blokade velikih infrastrukturnih projekata doveli su nas u situaciju da nam ekonomski rast zavisi od potrošnje domaćinstava, a ne od industrijske proizvodnje i novih investicija - kaže Gligorić.

Smatra i da su nam u ovakvim teškim ekonomskim vremenima više nego ikad potrebne velike investicije, koje bi amortizovale negativne uticaje izvana i pad inostrane potražnje za pojedinim domaćim proizvodima.

Treba se okrenuti ne EU tržištima

Kako je pojasnio, pokretanje pojedinih energetskih projekata značajno bi uticalo na ekonomski rast u BiH. Iako je, kako je dodao, teško praviti takve i slične projekcije, one bi u zemlji kao što je BiH značajno uticale na ekonomski rast, možda i za više od 0,5 odsto.

Na pitanje koliki bi taj rast trebalo da bude kako bi BiH ne samo normalno egzistirala, već i napredovala i približila se evropskom standardu, za kojim trenutno kaskamo oko 30 godina, Gligorić odgovara da bi on trebalo da bude veći od stopa rasta unutar Evropske unije.

- Stope ekonomskog rasta u BiH od, recimo, 4,5 odsto možda bi mogle smanjiti tu razliku u standardu i kaskanje za zemljama Evropske unije. Nažalost, kako stvari stoje, daleko smo od toga. Smatram da bismo se možda, a zbog teške situacije unutar Evropske unije, trebali okrenuti drugim tržištima. Ne znam zašto ne bismo pokušali da ostvarimo neku vrste saradnje sa Kinom i budemo dio projekta Pojas i put. Oni su već pokazali veliko interesovanje za prostor Zapadnog Balkana. Politika ne bi trebalo da bude kamen spoticanja za ekonomiju, već njen pokretač - poručio je Gligorić.


Industrija u padu, turizam perspektiva

Prema izvještaju EBRD-a, koji je prije dva dana objavljen, ekonomski rast BiH bi tokom ove godine trebalo da iznosi oko 2,8 odsto, za 0,2 odsto manje nego što se pretpostavljalo. Kako su saopštili iz ove banke, ovaj rast će biti rezultat, prije svega, potrošnje domaćinstava, dodajući da je evidentan nedostatak infrastrukturnih projekata. Naveli su i da je industrijska proizvodnja u BiH u padu, ali da turizam i trgovina na malo rastu.

Kada su u pitanju izgledi rasta za 2025. godinu, stručnjaci iz EBRD-a smatraju da bi on mogao iznositi tri odsto. Poređenja radi, ekonomski privredni rast u BiH iznosio je 2021. čak 7,4 odsto, da bi se tokom 2022. smanjio na oko četiri, a onda i na svega 1,7 odsto tokom 2023. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.06.2024.  |  Energija, Industrija

Zenički TPS u novi objekat uložio 5 mil KM - Poslovi dogovoreni i za 2025, najavljena nova zapošljavanja

Zenici je otvoren novi proizvodno-poslovni objekat kompanije TPS u Raspotočju. Ova kompanija, koja trenutno zapošljava 18 radnika, je nakon dvadeset godina rada i poslovanja sve to krunisala izgradnjom i otvaranjem novog multifunkcionalnog objekta u kojoj će biti smješteni i poslovni prostori, uprava kompanije, kao i proizvodnja. - TPS Zenica danas zvanično otvara svoj proizvodni objekat, bili smo 21 godinu podstanari u drugim prostorima i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.