NavMenu

Nemetali korak bliže ekološkoj dozvoli za ekspolataciju gline na prijedorskom ležištu Crna dolina - Na javnom uvidu dopunjena Studija uticaja na životnu sredinu

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2024. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada RS)
Saga oko dobijanja ekološke dozvole i stavljanja u legalne okvire eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora koju vrši preduzeće Nemetali i dalje se nastavlja.

Sada je Ministarstvo prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS stavilo na javni uvid u trajanju od 30 dana dopunu Studije uticaja na životnu sredinu koju je izradio Rudarsko tehnološki zavod iz Prijedora.

Kao što je eKapija ranije pisala, ova firma u novembru 2023. podnjela Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu i pribavljanje studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina. Površina eksploatacionog polja je oko 72,44 ha.

Mediji su prenijeli u međuvremenu da Nemetali bez obzira što još nije završen postupak izdavanja ekološke dozvole obavljaju ekspolataciju na pomenutom ležištu. Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i na to da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

Portal Capital je prenio da je još u oktobru 2022. godine otkrio da firma Nemetali na ležištu Crna dolina više od 23 godine vrši eksploataciju bez ugovora o koncesiji i bez licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS tada je rečeno da firma Nemetali eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina obavlja na osnovu rješenja resornog ministarstva od 20. januara 1999. godine.

Investitor Nemetali Prijedor dobio je od Vlade Republike Srpske pravo na korišćenje koncesije za eksploataciju ovog ležišta, na osnovu ugovora o koncesiji od 8. maja 2023. godine. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, računajući od datuma stupanja na snagu ugovora. Eksploataciono polje nalazi se na teritoriji grada Prijedora.

Planirani kapacitet ležišta Crna Dolina iznosi 100.000 t gline/godišnje.

- Sve tehnološke operacije pri eksploataciji remete okolni prostor, životnu sredinu, ali izborom odgovarajuće opreme i načina rada negativnim uticajima može se upravljati, odnosno one se mogu svesti u prihvatljive veličine. Međutim, i pored navedenog, negativni uticaji eksploatacije keramičkih i opekarskih glina ne može se potpuno izbjeći. U neposrednom okruženju samog otkopa može doći do degradacije zemljišta, pojave prašine, buke, zagađenja voda i dr. - navodi se u studiji.

O potencijalu ležišta Crna dolina kao i dijelovima Studije možete više pročitati na linku OVDJE.

Primjedbe, mišljenja i sugestije na izloženi dokument se mogu dostaviti do 15. juna, dok će se javna rasprava o predmetnom nacrtu Studije uticaja na životnu sredinu održati 31. maja sa početkom u 11 časova u prostorijama Zavoda za izgradnju Grada Prijedora.

S.T.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Industrija, Građevina

Vlada RS podržaće gradnju poslovne zone u Zvorniku

Poslovna zona koja će biti građena na području naselja Branjevo i Pilica nalazi se u strategiji razvoja grada Zvornika, a ove aktivnosti podržali su i Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović. - Želja nam je da na tom lokalitetu napravimo poslovnu zonu s obzirom na to da su stvoreni određeni preduslovi prolaskom gasovoda prema Bijeljini - rekao je Ivanović. On je istakao da je urađena

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.