NavMenu

Do kraja godine završetak restrukturiranja Željeznica RS - Imovina procijenjena na 300 mil KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 17.05.2024. 07:56
Komentari
Podeli
Prvi put nakon 1992. godine, od kada je osnovano ovo javno preduzeće, urađena je procjena imovine Željeznica RS (Foto: Mikica Šubara)Prvi put nakon 1992. godine, od  kada je osnovano ovo javno preduzeće, urađena je procjena imovine Željeznica RS

Imovina Željeznica RS (ŽRS) procijenjena je na oko 300 mil KM, a to je prvi put da su procjenitelji izašli na teren nakon 1992. godine, od kada je osnovano ovo javno preduzeće, i utvrdili koliko ono zaista vrijedi, rekao je Glasu Srpske direktor te kompanije Slađan Jović.

Na Banjalučkoj berzi objavljeno je da je Vlada RS upoznata sa informacijom o procjeni vrijednosti imovine ŽRS, te da je zadužila nadležne u javnom preduzeću da procjenu imovine uknjiže u poslovne knjige i evidentiraju u svojim finansijskim izvještajima.

Jović je rekao da je procjena imovine urađena u sklopu restrukturiranja javnog preduzeća.

- Ovlašćene procjeniteljske kuće završile su sa procjenom vrijednosti imovine i o tome smo upoznali i Ministarstvo saobraćaja i veza, odnosno Vladu Republike Srpske. Prvi put nakon 1992. godine, od kada je osnovano ovo javno preduzeće, urađena je procjena imovine, i to na takav način da je tačno utvrđeno šta je u vlasništvu Željeznica prema trenutno važećim zakonskim rješenjima - poručio je Jović.

Naglasio je da će procijenjena vrijednost imovine biti evidentirana u bilansima ŽRS.

- Nakon što smo završili ovaj dio posla, idemo u proceduru pretvaranja duga u kapital. Time bi trebalo da bude i završena sva priča u vezi sa restrukturiranjem ovog javnog preduzeća. Tu je riječ o onom dugu koji je država preuzimala na sebe o pitanju kredita i vraćala ih u ime ŽRS - naglasio je Jović i dodao da bi proces restrukturiranja, nakon više pomjeranja zacrtanih rokova, konačno trebalo da bude završen krajem godine.


Do tada bi, naglašava Jović, u sklopu ŽRS trebalo da budu i osnovana tri zasebna preduzeća - za prevoz putnika, kargo i infrastrukturu.

Restrukturiranje ŽRS počelo je 2017. godine, odnosno kada je Svjetska banka u decembru te godine odobrila kredit za taj projekat u iznosu od 51,3 mil EUR. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, odnosno sa 2021. prolongiran je na kraj 2022. godine, pa na 30. septembar 2023, da bi, prema najnovijoj odluci, vremenska odrednica za završetak tog posla dobila novi rok - kraj 2024. godine.

Novi rok aminovao je i Savjet ministara u aprilu 2023. godine, kada je dao zeleno svjetlo za usvajanje Prijedloga amandmana na Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat restrukturiranja ŽRS. Taj amandman se nije odnosio na novo zaduženje, već na produžavanje trajanja kreditnog aranžmana do kraja 2024. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.