NavMenu

Kakve su posljedice neostvarene investicije Bloka 7 u Tuzli - Pare potrošene, nekretnine založene zbog kredita, struju ćemo uvoziti, ali raskid ugovora "poslovna tajna"

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2024. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: elektroprivreda.ba)
Iako se već odavno zna da je "najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini" - izgradnja Bloka 7 u TE Tuzla, kako su je mediji često opisivali, propala, vijest o tome da je Elektroprivreda BiH raskinula ugovora sa izvođačima iz Kine i dalje se ne potvrđuje - bar ne javno. Naime, kako u svom tekstu navodi portal Biznis.ba, ova vijest je objavljena prije nekoliko sedmica, ali zvaničnu potvrdu raskida ugovora ovaj portal nije mogao da dobije jer, kako se navodi, ta informacija predstavlja poslovnu tajnu.

- Dostava informacija, podataka i akata u vezi s realizacijom projekta Blok 7 Tuzla, uzimajući u obzir trenutni status projekta, mogla bi prouzrokovati značajnu štetu Društvu, tako da navedene informacije, u skladu sa članom 2. stav 2. Pravilnika o poslovnoj tajni Javnog preduzeća Elektroprivrede BIH, te odredbama ugovora, predstavljaju poslovnu tajnu - odgovoreno je portalu Biznis.ba u Elektroprivredi BiH.

Oni su dodali da su ugovorne strane prihvatile obavezu čuvanja svih informacija u vezi s realizacijim Ugovora kao poslovnu tajnu, te da bi davanja traženih informacija predstavljalo grubo kršenje Ugovorne obaveze.

- Iako Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBIH ne prepoznajue poslovnu tajnu kao izuzetak od objavljivanja, JP Elektroprivreda BIH je, u svom radu, obavezna da se pridržava i drugih relevantnih propisa koji tretiraju predmetnu oblast, navode u odgovoru za Biznis.ba te dodaju da je odavanje poslovne tajne krivično djelo.

U ovom tekstu se podsjeća da je Elektroprivreda BiH već avansno uplatila 214 mil KM, te da je u nepovrat otišlo i skoro 20 mil KM koji su dali za izvođenje radova za izvođenje radova pripreme terena za izgradnju ovog bloka, koji, očito, neće biti izgrađen.

Vlada FBiH je krajem prošle godine dala prethodnu saglasnost na raskid Ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli, te saglasnost za otkazivanje Sporazuma o kreditnoj liniji sa Exim bankom iz Kine.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švajcarskim i japanskim kompanijama, te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijumom China Gezhouba Company i China Energy Engineering Group Guangdong Electric Power Desing Institute.

Za realizaciju ovog projekta već je potrošeno oko 300 mil KM, a problem zbog kojeg danas sve stoji je povlačenje američke kompanije General Electric iz tog projekta uz obrazloženje da neće da učestvuju u projektima zasnovanim na uglju. S obzirom na to da je ova američka kompanija trebalo da nabavi ključnu opremu kao što su kotao, turbina i generator, sve je zaustavljeno.

Podsjećanja radi, Blok 7 trebalo bi da bude zamjena za blokove 3, 4 i 5 Termoelektrane Tuzla. Posljedica odluke da se ovaj blok ne gradi, kako je i eKapija pisala, biće drastičan pad proizvodnje električne energije i uvoz po tržišnim cijenama, jer obnovljivi izvori energije u Federaciji BiH ne mogu zamijeniti termoelektrane.

Za posljedicu ćemo uvoziti struju

- Sa starim dotrajalim blokovima, ako se ništa ne bi desilo i kada se oni ugase za šest ili sedam godina jer se ne mogu rekonstruisati, mi ćemo se dekarbonizirati prije Njemačke i Poljske i 2030. godine bićemo karbonski neutralni. Tada će Elektroprivreda BiH biti u situaciji da će ostati bez ogromne količine energije, a onda nam ostaje da uvozimo struju jer obnovljivi izvori ne mogu tako lako nadoknaditi ono što proizvedu termoelektrane - rekao je krajem prošle godine Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

Kakva je energetska slika Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH u svjetlu termoelektrana, najbolje pokazuje podatak da je u ovom trenutku odnos proizvodnje električne energije iz uglja u odnosu na obnovljive izvore energije 82 na prema 18 odsto.

Osim Jerlagića, i brojni drugi stručnjaci istakli su da u ovom trenutku ne postoji ni teoretska šansa da se proizvodnja električne energije iz termoelektrana nadomjesti iz obnovljivih izvora energije.

Ipak, i pored toga, Nermim Nikšić, premijer Federacije BiH, nedavno je rekao: "Potpuno je jasno da od Bloka 7 neće biti ništa, ali ćemo uraditi sve što je moguće da ostale blokove dovedemo u funkciju te da 2030, odnosno 2050. godinu dočekamo spremni."

I prije nego što se Federacija Bosne i Hercegovine 2014. upustila u ovaj projekat bilo je upozorenja da to ne čini. Energetska zajednica i Evropska unija su više puta kritikovale domaće vlasti zbog toga što su se odlučile za izgradnju ovog postrojenja.

Iz Energetske zajednice su poručili da državna garancija za kredit kineske državne banke Eximbank, čijim sredstvima se trebao graditi Blok 7, predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć. Riječ je o kreditu za EP BiH u iznosu od 1,5 mlrd KM.

- Procjenom finansijske stabilnosti privrednog subjekta kojem Vlada FBiH osigurava kredit ne pokrivaju se svi relevantni kriteriji evropske pravne stečevine, odnosno zakona o sistemu državne pomoći - konstatovali su u Energetskoj zajednici prije pet godina, dok su bh. vlasti tvrdile da je sve po zakonu.

Evropskoj uniji je Blok 7 je bio sporan i zbog toga što je u suprotnosti obaveze Bosne i Hercegovine za dekarbonizaciju. To znači i zatvaranje postojećih termoelektrana za koje se tvrdi da su među najvećim zagađivačima zraka u Evropi. Bosna i Hercegovina je u nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) navela da više neće graditi postrojenja na ugalj i plin.

S druge strane, postoje oni koji smatraju da je Uniji ovaj projekat sporan samo iz ekonomskih i geopolitičkih razloga s obzirom na to da je riječ o kineskom kreditoru za nešto što su trebale realizovati kineske kompanije.

Založena zgrada radi otplate kredita

Zbog propalog projekta, kako je i eKapija prenijela u februaru ove godine, Elektroprivreda BiH je založila poslovnu zgradu u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, gdje se nalazi njeno sjedište, kao i Blok 6 Termoelektrane Tuzla. Procijenjena vrijednost ovih objekata je preko 210 mil KM.

– Elektroprivreda BiH je, za potrebe osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava u vezi realizacije projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, založila poslovno-tehničku zgradu u ulici Vilsonovo šetalište broj 15 u Sarajevu procijenjene tržišne vrijednosti 32.805.000 KM i Blok 6 Termoelektrane Tuzla sa pripadajućom infrastrukturom, opremom i zemljištem, a koji se nalazi u ulici 21. aprila broj 4 u Tuzli, procijenjene tržišne vrijednosti 181.884.000 KM – naveli su tada iz EP BiH.

– Elektroprivreda BiH uredno izmiruje obaveze po kreditnom sporazumu te će po završetku otplate cjelokupnog iznosa kredita pokrenuti postupak za brisanje tereta sa navedenih nekretnina – pojasnili su tada.
S obzirom na to da su značajna sredstva za propalu investiciju već utrošena, nadležni očito što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je u februaru federalni premijer Nermin Nikšić.

Podsjećanja radi, Parlament FBiH je 2014. dao saglasnost EP BiH za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

D. S. G.
Termoelektrana Tuzla
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Audi napravio trkački auto po nacrtima iz 1935. godine (VIDEO)

Auto Union "Type 52" bi bio jedan od najbržih automobila na planeti, ali devet decenija nije stigao do proizvodnje - sve do sada, kada je izrađen po originalnim nacrtima. Takozvani "Schnellsportvagen" (brzi sportski automobil), trebalo je da bude drumska verzija trkačkog "Type 22 Grand Prix" iz 1930-ih. Siliuete aluminijumske karoserije slične poprečnom presjeku avionskog krila, imao bi 16-cilindarski motor sa više od 200 konjskih snaga i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.