Izvor: Bankamagazin | Utorak, 30.08.2011.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Salford: Prodaja Imleka sljedeće godine

(Foto: b)

Investicijski fond Salford Capital Partners, u čijem sastavu je Danube Food Group, očekuje da bi kompaniju Imlek mogao prodati sredinom sljedeće godine, izjavio je u utorak generalni direktor Danube Food Groupe Slobodan Petrović. Radi se vodećoj srbijanskoj mljekarskoj kompaniji sa operacijama i tvornicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Makedoniji.

"U ovom trenutku razgovaramo s dva potencijalna kupca", rekao je Petrović agenciji Beta, ali nije želio navesti o kojim kompanijama je riječ.

U Salfordu, kako je naveo, očekuju finalizaciju prodaje u prvoj polovici iduće godine, što je uvjetovano samim pregovorima, ali i radom nekoliko komisija za zaštitu konkurencije koje u Srbiji i u još tri zemlje regije u kojima Imlek posluje, moraju odobriti preuzimanje.

Petrović je istaknuo da će Salford, koji poseduje i većinski dio Subotičke mlekare, Bambi banata i Knjaz Miloša, iz poslova u Srbiji izlaziti pojedinčno.

Podsjetimo, u medijima su već ranije pojavljivala nagađanja o mogućim kupcima. U tom kontekstu spominjan je i mljekarski div Lactalis - inače vlasnik hrvatskog Dukata.

Analitičari ističu da ukoliko ga Lactalis kupi njime će potvrditi svoju lidersku poziciju na tržištu regije, a i ukoliko se to ne dogodi u svakom slučaju će prodaja Imleka značajno promijeniti situaciju u mljekarskoj industriji u regiji te ojačati borbu za pozicije na tržištu.

Bankamagazin, Beta, D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.