NavMenu

Japanska JICA i formalno dio projekta RHE Bistrica - Pripremni radovi najavljeni za narednu godinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.05.2024. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Dan Meyers)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je dobila zvaničnu potvrdu da je japanska vlada formalizovala odluku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency, JICA) o učešću u izgradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je razgovarala sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije JICA na Balkanu, o finansiranju i izgradnji te hidroelektrane.

Ministarka je navela da je ova hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata, važna za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu, dodavši da će do kraja godine biti završena priprema tehničke dokumentacije, kako bi sledeće godine počeli izvođenje pripremnih radova.

Masahiro Ueki je izrazio želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema prostornog plana područja posebne namene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i studije o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Taj projekat je, kako je navedeno, sastavni deo programa "Skok u budućnost – Srbija 2027".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Energija

Imenovana uprava Elektroprivrede BiH

Dr sc. Sanel Buljubašić imenovan je za generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo, objavilo je 17. maja na svojoj zvaničnoj stranici ovo javno preduzeće. Ova odluka uslijedila je nakon najnovije saglasnosti Vlade FBiH za imenovanja članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH - Sarajevo i saglasnosti Nadzornom odboru o imenovanju Uprave ovog društva, o čemu je eKapija već pisala. Pored imenovanja generalnog direktora,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.