NavMenu

Punom parom teku radovi na dionici Putnikovo Brdo - Medakovo vrijedni preko 300 mil KM (FOTO)

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 06.05.2024. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Autoceste FBiH)
Izmještanjem magistralne ceste u okviru ovog projekta spriječiće se plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka)
Izgradnja dionice duge 8,5 kilometara Putnikovo Brdo – Medakovo u punom je zamahu, piše BiznisInfo.ba. Ova dionica autoputa na Koridoru 5C prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj, a na ovoj trasi gradi se šest mostova, jedan "cut cover" tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i jedno čeono naplatno mjesto, navodi se u tekstu portala BiznisInfo.ba.

Kako što je ranije pisano, u sklopu ovog projekta bit će izmješteno 8,5 km magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka.

Investitor gradnje ove dionice koridora je JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, a izvođač radova je firma Euro-asfalt sa desetak podizvođača.

– Izgradnjom ove dionice autoputa, koja će ovaj kraj povezati i sa jugom i sjeverom zemlje, omogućit će još brži privredni razvoj ovog kraja – izjavio je ranije direktor udruženja privrednika Tešnja Biznis centar, Safet Mešić.

Autoceste FBiH su prije par dana objavile na svojim društvenim mrežama nove fotografije na kojima se vidi kako napreduje gradnja ove dionice.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167 mil EUR sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, Autoceste FBiH planiraju da cijeli potez od Zenice do Doboja bude u funkciji 2026. godine.
Fotogalerija
Dionica Putnikovo Brdo - Medakovo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Binas Bugojno povećava obim proizvodnje i zapošljava još 35 radnika

Namjenska industrija FBiH generator je razvoja Federacije BiH, a jedna od kompanija koja pridonosi tome jeste i Binas iz Bugojna. Nepovoljni procesi poslovanja, dugogodišnje stagniranje u radu, ne izvršavanje obaveza prema radnicima i kupcima su iza Binasa koji danas zapošljava više od 400 radnika. Zbog povećanja obima proizvodnje, početkom 2024. godine u radni odnos primljena su 92, a u narednom periodu taj broj će se povećati. Potreba

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.