NavMenu

BSA i Microsoft BiH pozdravili presudu Suda BiH za nedozvoljeno korištenje autorskih prava

Izvor: eKapija Petak, 26.08.2011. 13:48
Komentari
Podeli

Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA) pozdravilo je presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu dana za krivično djelo `nedozvoljeno korištenje autorskih prava`, saopćeno je iz Microsofta BiH.

Presudom je utvrđeno da je osuđeni Fahrudin Gološ, u svojstvu zakonskog zastupnika kompanije "Witnet Computer Engineering" d.o.o. Tuzla, lažno predstavljao ovu kompaniju kao ovlaštenog zastupnika Microsofta, sa namjerom da za kompaniju "Witnet Computer Engineering" i za sebe pribavi znatnu imovinsku korist.

Osuđeni Gološ je, kako se navodi u saopćenju Microsofta BiH, Federalnom zavodu za zapošljavanje instalirao nelicencirane programe MS Office 2003 i Windows server 2003 i dostavio falsifikovane dokumente kao dokaze o licenci za isporučene programe, za šta je primio iznos od 437.116,80 KM.

Mirna Milanović Lalić, zakonska zastupnica Business Software Alliance u BiH kazala je da je BSA izuzetno zadovoljan ne samo ishodom prvostepene presude nego i stručnim i kvalitetnim radom nadležnih organa koji su vodili ovaj postupak.

"Vjerujemo da će ova presuda biti od značaja za daljnje postupanje kompanija koje neovlašteno koriste računarske programe, kao i za daljnji rad BSA koji kontinuirano radi na osiguranju zaštite autorska prava svojih članica“, kazala je Milanović Lalić.

Lejla Hadžiabdić, menadžer za antipiratstvo u Microsoftu BiH je također pozdravila presudu Suda Bosne i Hercegovine i naglasila da ilegalno kopiranje, distribucija i korištenje nelicenciranog softvera koči IT inovacije, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast širom svijeta i dodala kako ni BiH nije izuzetak u tom trendu.

"Zadovoljni smo što na praktičnom primjeru možemo dokazati važnost koju ima edukacija kompanija, predstavnika vlada i krajnjih korisnika o rizicima koje nosi krađa softvera i naravno šta je to što oni mogu učiniti da bi se krađe spriječile. Microsoft je u potpunosti posvećen zaštiti potrošača i poštenih prodavaca od negativnih efekata softverskog piratstva i nastavljaće da pruža jaku podršku BSA i drugim relevantnim institucijama u borbi protiv ovog problema", kazala je Hadžiabdić.

Ukupna komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na ličnim računarima (PC) u Bosni i Hercegovini u 2010. godini iznosila je 13 miliona američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. godinu ostala ista i iznosila 66%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.