NavMenu

Juha mijenja supu na Kosovu - Poslije bugarskih u Prištinu stigli i hrvatski privrednici

Izvor: B92 Petak, 26.08.2011. 08:32
Komentari
Podeli

Biće sve više juhe a sve manje supe na Kosovu. To je jedan od rezultata embarga na srbijansku robu zbog čega je počeo trgovinski rat za kosovsko tržište. Zajedno sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, u posjeti Kosovu je i grupa hrvatskih privrednika koji sagledavaju mogućnosti investiranja na Kosovu nakon zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo.

(Hašim Tači i Jadranka Kosor )

"Ja sam izuzetno zadovoljna što je sa izaslanstvom Vlade došlo oko 70 predstavnika hrvatskih kompanija", rekla je Jadranka Kosor i dodala da očekuje da već danas budu dogovoreni neki novi poslovi.

Sa druge strane, u Vladi Srbije očekuju da će rješenje trgovinskog spora Beograda i Prištine biti riješeno dijalogom i da neće potrajati dugo, jer u suprotnom srbijanske kompanije će ostati bez milionskih profita u ovoj godini.

Jurij Bajec, savjetnik premijera Srbije, objašnjava da sadašnjim stanjem gube i Srbija i Kosovo. On očekuje da će se javiti drugi interesenti za to tržište, ali dodaje da "transportni troškovi daju poziciju da Srbija može dobro da trguje" iako se plaši da trgovina ne pređe u sive kanale.

Bajec je napomenuo i da je srpska roba tražena u južnoj srbijanskoj pokrajini i da i Albanci i Srbi vole srpsku robu.

"Ako pitate na Kosovu i Albance i Srbe da li oni vole srpsku robu, da li su im jeftini građevinski materijali, da li je prihvatljiva cijena prehrambenih namirnica, oni će vam odgovoriti potvrdno i da su cijene prihvatljive", rekao je Bajec.

Istovremeno, direktor koncerna "Bambi-Banat" Miroslav Miletić objašnjava da je "gubitak tržišta noćna mora svih proizvođača". Miletić kaže da je tržište Kosova bilo puno srbijanskih proizvoda i objašnjava da na njemu "postoji tradicija prisustva naših proizvoda i kada posmatramo sa stanovišta ekonomije to se tržište apsolutno ne razlikuje od tržišta centralne Srbije".

On navodi da će "proći dosta vremena da se povrate naše pozicije koje su bile izvanredne" i dodaje da vjeruje da će se nastavkom pregovora pronaći kompromis i da će se naša roba ponovo vratiti na to tržište.

Između Kosova i ostatka Srbije prekinut je bilo kakav promet robe. Procjenjuje se da će, ukoliko embargo bude trajao do kraja godine, srpske kompanije ostati bez 250 mil USD.

Zoran Bojović iz Privredne komore Srbije kaže da je "potpuno normalno očekivati da kada su prazni rafovi i kada je nestašica na pomolu da na Kosovu traže zamjensku robu". On dodaje da je "normalno očekivati da sve zemlje u regionu u doba ekonomske krize pohrle i da iskoriste situaciju do koje je došlo na Kosovu i Metohiji".

Juriš čitavog regiona na kosovske kupce

Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Turska, kao i neke zemlje iz šireg regiona, nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su do sada stizali ih unutrašnjosti Srbije. Radi se pre svega o žitaricama, brašnu, šećeru i drugim prehrambenim proizvodima, bezakoholnim pićima, cementu i drugom građevinskom materijalu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.