Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.08.2011.| 17:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

OSCE u BiH pokrenuo projekt Akademija za građane

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je objavila javni poziv građanima Grada Banje Luke, i općina: Bijeljina, Cazin, Doboj, Novi Grad Sarajevo, Široki Brijeg i Tešanj, za učešće u projektu Akademija za građane 2011. godine, čiji je cilj upoznati građane s upravljanjem i radom općina i gradova.

Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s navedenim općinama i gradovima, provodi pilot-projekt Akademija za građane, radi razvoja održivog sistema prijenosa znanja o tome kako djeluju lokalne vlasti. Rad projekta Akademija za građane odvija se kroz niz diskusija i predavanja s općinskim zaposlenicima, koja će se održavati jednom sedmično, od oktobra do decembra 2011. godine.

"Očekujemo da će ovaj projekt povećati nivo razumijevanja među građanima o strukturi lokalnih vlasti i njihovoj funkciji, te ojačati vezu među građanima i općinama,", izjavio je Richard Williams, direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH.

Predavanja će pružiti više informacija o lokalnim izborima, urbanom razvoju i zaštiti okoliša, javnoj sigurnosti i službama za hitnu pomoć, komunikaciji i učešću u procesu odlučivanja, razvojnim planovima i njihovoj provedbi kroz budžet, te učešću u sektoru civilnog društva.

Građani, koji su zainteresirani da pohađaju Akademiju za građane u jednoj o sedam općina i gradova, mogu preuzeti prijavni obrazac s internet stranica općina, ili Misije OSCE-a, na: www.oscebih.org. Popunjene prijave mogu se predati lično, ili putem pošte, na adrese navedenih općina i gradova, saopćeno je iz OSCE-a

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.