NavMenu

Inovacije ključne za uspjeh malih kompanija na tržištu

Izvor: eKapija Srijeda, 24.08.2011. 15:21
Komentari
Podeli

U BiH se kroz razne programe radi na institucionalnom razvoju kapaciteta i inovaciono-istraživačkog sektora čime se želi ojačati konkurentnost i produktivnost poslovne zajednice u BiH.

Sve bi im to moglo pružiti šansu da se priključe jednoj od EU mreža kao što je Enterprise Europe Network koja malim i srednjim poduzećima, uvezivanjem i drugim alatima koji su joj na raspolaganju, može pomoći da se međusobno uvežu i postignu uspjeh na širem europskom tržištu.

Koje koristi bi kompanije u BiH mogle imati od toga pokazuje i primjer suradnje između engleske i njemačke kompanije koja je omogućena upravo preko ove mreže.

Naime, firma Isoperla čiji je vlasnik Mark Haley, britanski software developer sa diplomom iz okolišne bilogije imao je ideju o izradi inovativnog proizvoda-Digitalnog vodiča za prirodu koji bi pomogao korisnicima prepoznati različite biljne i životinjske vrste. Korisnik bi preko aplikacije postavio pitanje, a zatim bi mu bio izlistan popis rangiranih opcija.

No, na samom početku Haley je imao samo dobru ideju. Nedostajala im je tvrtka partner koja bi tu ideju digla na višu razinu. "Imali smo interesantan proizvod, ali trebala nam je pomoć da ga dignemo na neku višu razinu", kaže Haley.

Iz tog razloga se obratio Enterprise Europe Network-u koja pomaže malim kompanijama da dobiju najviše što mogu od europskog tržišta. Oni su preko svoje mreže pronašli njemačku kompaniju Sunbird TV koja se bavi ovom oblasti i koja je bila sprema postati dio tima za razvoj ovih aplikacija za mobilne telefone, smathphones i tablet računare. Kako je suradnja bila uspješna pokazuje i to da je TreeID, jedna od aplikacija, postala treća na listi iTunes obrazovnih mapa.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.