Izvor: eKapija | Srijeda, 24.08.2011.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Ukrajina potpisale sporazume o saradnji u više oblasti

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske /RS/ Željka Cvijanović i prvi zastupnik predsjednika Ternopiljske oblasne državne administracije Mikola Holovač danas u Ukrajini potpisali su Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj saradnji između Ternopiljske oblasne državne administracije Ukrajine i Vlade RS.

Sporazumom je predviđeno unapređivanje i proširivanje saradnje u industriji, trgovini, turizmu, poljoprivredi, saobraćaju i drugim privrednim djelatnostima, te nauci, tehnologiji, kulturi, obrazovanju, lokalnoj samoupravi, sportu, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i zaštiti životne sredine.

"S ciljem ostvarivanja trgovinsko-ekonomske saradnje Sporazum će omogućiti podršku zaključivanju ugovora između privrednih subjekata, koji se nalaze na teritorijama Ternopiljske oblasti i RS, podsticati osnivanje mješovitih preduzeća, obezbjeđujući povoljne uslove za saradnju između preduzeća, koja će zajednički prisustvovati na izložbama i sajmovima, sa ciljem promovisanja proizvoda na međunarodnom tržištu", navedeno je u saopštenju Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U saopštenju se dodaje da će strane podsticati razvoj efektivnih vidova zajedničke proizvodne, naučno-tehničke i komercijalne djelatnosti, stvaranje i funkcionisanje zajedničkih preduzeća, kao i stvaranje pogodnih uslova za svestrane veze pravnih lica, registrovanih na teritoriji Ternopiljske oblasti i RS.

Strane će podsticati jačanje saradnje i uspostavu veza između organa uprave, privrednih subjekata, ustanova i organizacija Ternopiljske oblasti i RS.

Tokom posjete Ternopiljskoj oblasti u Ukrajini, delegacija Vlade RS koju čine ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Miroslav Bobrek u odvojenim sastancima razgovarala je sa predstavnicima Privredne komore Ternopilja i Službe za međunarodnu saradnju i strane investicije Ternopiljske oblasti u Ukrajini.

Predsjednik Privredne komore Trnopolja Valeri Pisarnik predstavio je rad i organizaciju komore i iskazao interes za saradnju sa parnerima u RS na zajedničkim projektima.

On je naglasio da Ternopoljska privredna komora trenutno radi na povezivanju sa partnerima van granica Ukrajine i da za sada u tom poslu ostavruju nadasve dobru saradnju.

Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović je istakla da Sporazum o saradnji koji je danas potpisan između Vlade Republike Srpske i Ternopoljske oblasti, daje velike mogućnosti za saradnju između Privredne komore RS i Privredne komore Ternopilja.

Cvijanovićeva je predstavila organizaciju i nadležnosti RS ističući da je BiH visoko decentralizovana država u kojoj entiteti imaju značajne nadležnosti, jer oni provode razvojnu, privrednu, ekonomsku, socijalnu,obrazovnu politiku i bave se svim važnim pitanjima za život građana.

S obzirom da je spoljnotrgovinska razmjena RS i Ukrajine trenutno nedovoljna, ministrica smatra da ima prostora za unapređenje saradnje i da je ova posjeta delegacije Vlade RS Ternopiljskoj oblasti prvi korak ka konkretnim zajedničkim projektima.

Cvijanović je pozvala predstavnike Privredne komore i privrednike Ternopilja da učestvuju na investicionoj konferenciji 22. i 23. septembra ove godine, koju organizuje Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i ministarstva u Vladi RS sa zajedničkim partnerima.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija tokom sastanka predstavio je mogućnosti i uslove poslovanja i izložio načine ulaganja u RS.

On je naglasio da je u RS zadržana finansijsko socijalna stabilnost i stvorene pretpostavke za značajna ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

Na sastanku je predstavljen je i rad predstavništava RS u inostranstvu i njihova uloga u promociji privrednih i turističkih potencjala RS.

Inače, iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju ističu da je uspostavljanje saradnje između RS i Ternopiljske oblasti u Ukrajini inicirala ukrajinska zajednica u RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.