NavMenu

FBiH - Na kraju 2005. god. aktiva banaka iznosila 9,4 milijarde KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.04.2006. 11:54
Komentari
Podeli


Predstavljajući stanje bankarskog sistema Federacije BiH na kraju 2005. godine, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš je rekao da je na kraju 2005. godine aktiva banaka u FBiH iznosila 9,4 milijarde KM i njeno povećanje u apsolutnom iznosu bilo je gotovo 1,8 milijardi KM, što je blizu ukupne aktive 55 banaka na kraju 1998. godine. On je ocijenio da su pozitivni trendovi bankarskog sistema nastavljeni, da je bankarski sistem ušao u završnu fazu reformi, te da su stvoreni preduslovi za njegov dalji rast i razvoj. Godina 2005. pokazala je zašto je bankarski sistem FBiH jedan od najzdravijih i najboljih u zemljama u tranziciji. Dobit u iznosu od 87 miliona KM je u 2005. godini ostvarilo ukupno 19 banaka, dok je pet banaka ostvarilo gubitak od 26,1 milion KM. Gubitak su ostvarile Hercegovačka banka, Poštanska banka Sarajevo, Ljubljanska banka Sarajevo i Una banka Bihać, koje su pod privremenom upravom, te BBI banka Sarajevo.

Na nivou bankarskog sistema FBiH ostvarena dobit iznosila je oko 61 milion KM, što je 35% više nego u 2004. godini. Krediti i novčana sredstva imali su najznačajniji rast u aktivi. Krediti su iznosili oko 5,5 milijardi KM, a novčana sredstva oko 3,5 milijardi KM. Barš je dodao da je najveći dio kredita, oko 50% ili oko 2,7 milijardi KM, dat stanovništvu, od čega četvrtina za stambenu izgradnju, zanatstvo i poljoprivredu. Kada je riječ o vraćanju kredita, bolji pokazatelj je kod stanovništva nego kod preduzeća. Razlog je taj što su kod stanovništva najčešće jamci osiguranje pokrivenosti plasmana. Dužnici se trude da jamce, uglavnom rodbinu i prijatelje, ne dovedu u poziciju da plaćaju kredite. Kod preduzeća su hipoteke osiguranje, gdje je sudski sistem spor. Čelnici Agencije su istakli da je sigurno da će banke i dalje tražiti jake žirante za obezbjeđenje odobrenih kredita, naglasivši da su visine kamatnih stopa samo u pojedinim slučajevima veće nego u drugim zemljama u tranziciji.

Predsjednik Upravnog odbora Agencije Eldar Arnautović istakao je da je štednja stanovništva dostigla iznos 2,6 milijardi KM, da ročna štednja stanovništva raste, te da su štediše uvidjele da je bolje imati dugoročnu štednju jer su i kamate veće. Za sigurnost sredstava u bankama garantuje, osim Agencije za osiguranje depozita, i stopa adekvatnosti kapitala, koja je i dalje gotovo za 50% viša od zakonskog minimuma, te da su banke u stopostotnom iznosu izdvojile rezerve za potencijalne kreditne gubitke. Prema informaciji o bankarskom sistemu u FBiH, neto kapital iznosio je oko 1,2 milijarde KM.

Svi postupci privremenih uprava u bankama u FBiH treba da završe u 2006. godini, bilo da se nađe investitor ili pokrene stečaj. Cilj je da se banke "stave na noge". Najlošije rješenje je da se ide u likvidaciju i stečajni postupak. Kada je riječ o superviziji banaka, zamjenik direktora Agencije Mustafa Brkić kazao je da je supervizija na državnom nivou glavni cilj jer je to neizbježan uslov za ulazak u EU. Istakao je da je najlakše provodljivo rješenje stavljanje supervizije pod "kišobran" Centralne banke BiH, ali da će, ukoliko nadležne institucije donesu drugačiju odluku, Agencija prihvatiti i takvo rješenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.