NavMenu

Povećana proizvodnja namještaja u RS

Izvor: Fokus Srijeda, 24.08.2011. 08:57
Komentari
Podeli

Povećanje tražnje za drvnim sortimentima na tržištu Republike Srpske uticalo je na pozitivne trendove u poslovanju drvoprerađivača, za oko 18 odsto, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani. Kada je u pitanju proizvodnja namještaja pozitivni trendovi bilježe rast od čak 30 odsto.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, smatra da ukoliko se nastave ovi dobri pokazatelji do kraja godine može se očekivati anuliranje negativnih efekata iz ranijeg perioda, tačnije anuliranje podbačaja koji su bili rezultat negativnih efekata ekonomske krize prošle godine.

"U prethodne dvije godine podbačaji u proizvodnji i prodaji iznosili su 30 odsto. Sada se tržište polako reguliše i evidentno je da se bilježe pozitivni rezultati u oblasti prerade drveta", rekao je Šinik.

On je napomenuo da se normalizacijom i uređivanjem oblasti između JP "Šume RS" i prerađivača, te zaključcima Vlade RS, u smislu definisanja rokova plaćanja, mnogo doprinijelo pozitivnim efektima.

Direktor Nove drvne industrije "Podgraci" iz Podgradaca, Borislav Spasojević, kaže da oko 95 odsto proizvodnje izvoze u zemlje EU, te da imaju izuzetnu saradnju s renomiranom trgovačkom kućom "Ikea".

Takođe, ističe da su prodaju ove godine povećali za 1,9 puta. "Tendencija daljeg rasta proizvodnje postoji i očekujemo njenu punu uposlenost u narednom periodu. To je doprinijelo i zapošljavanju 25 radnika, te otvaranju novih radnih mjesta, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu", rekao je Spasojević.

Pozitivno poslovanje u prvih šest mjeseci ove godine bilježi i DI "Šipovo" iz Šipova, gdje se bave proizvodnjom rezane građe i preradom bukovih elemenata. Svoje proizvode, čak oko 90 odsto, izvoze u Sloveniju, Hrvatsku, Italiju, Tursku i Egipat.

Prema riječima vlasnika ovog preduzeća, Milana Kovača, zadovoljni su postignutim, ali uz adekvatnu podršku mogu postići i bolje rezultate.

"Ako je cilj da privreda ide uzlaznom putanjom, Vlada RS treba da omogući da sredstva predviđena za subvecionisanje izvoza postanu što prije operativna. Takođe, treba raditi na smanjenju stope poreza i doprinosa i vraćanju neoporezivog dijela ličnog dohotka", naglasio je Kovač.

On je istakao da je drvna industrija važan resurs u okviru kojeg se uz adekvatne mjere nadležnih može omogućiti masovno zapošljavanje radnika.

"DI "Šipovo" i Fabrika za preradu stolica "Drvoendeks" ukupno zapošljavaju oko 270 radnika, a ukoliko se bude bilježilo pozitivno poslovanje, nije isključeno da ćemo otvarati i nova radna mjesta" napomenuo je Kovač.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.