NavMenu

Sporazum Srbije i MMF-a biće produžen na još najmanje dvije godine

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.04.2024. 18:27
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom, koja je pohvalila reforme sprovedene u Srbiji, istakavši da smo, "zahvaljujući tim reformama i postignutim ekonomskim rezultatima, zaslužili mesto na kojem smo sada".

Kako je navedeo na sajtu Vlade Srbije, Mali je rekao da su direktorki MMF-a predstavljeni pozitivni makroekonomski parametri Srbije, kao što su rast ekonomije i stranih direktnih investicija, kao i plata i penzija, uz nisku stopu nezaposlenosti i intenzivnu izgradnju putne infrastrukture.

- Sporazum sa MMF-om ističe krajem ove godine i na sastanku je dogovoreno da će biti produžen još na najmanje dve godine. Time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je poruka i građanima Srbije i investitorima koji treba da dođu u našu zemlju - podvukao je Mali.

Mali je rekao da je upoznao svoju sagovornicu i sa projektom EKSPO 2027 i njegovim potencijalom da pruži šansu za rast celog regiona:

- Zajedno smo konstatovali da je EKSPO 2027. godine i sve što ga čini, izgradnja brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganja u energetiku, najveća šansa za ceo region u smislu rasta i novih investicija i da se pokažemo svetu na pravi način.

Mali je još jednom ponovio da Srbija, za razliku od mnogo razvijenih zemalja, ubrzano raste i da je javni dug pod kontrolom.

Sumirajući svoju trodnevnu posetu Vašingtonu, on je ocenio da sa svih sastanaka na kojima je bio nosi dobre vesti za Srbiju, a to je da su svi pohvalili dosadašnji napredak, reforme i rast.

- Treba da nastavimo sa reformama Poreske uprave, javnih preduzeća i u oblasti energetike. Potrebne su reforme i u oblasti socijalnih davanja, uređenja tržišta rada, dakle, svega onoga što ekonomiju čini još atraktivnijom i konkurentnijom - precizirao je Mali.

Sve to, kako je naglasio, treba da nas dovede do cilja koji smo zacrtali planom "Skok u budućnost - Srbija 2027", a to je da prosečna plata iznosi 1.400 EUR, 650 EUR prosečna penzija i 650 EUR minimalna zarada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.