NavMenu

Iberostar Bellevue prvi hotel u Crnoj Gori koji će imati svoju solarnu elektranu

Izvor: Vijesti Nedjelja, 21.04.2024. 18:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Georg Schober)Ilustracija
Bečićki hotelski kompleks Iberostar Bellevue biće prvi hotel u Crnoj Gori koji je napravio solarnu elektranu.

Projekat vrijedan 1 mil EUR, realizuje kompanija Bellevue hotels group porodice Ćupić, koja je vlasnik hotela.

U završnoj fazi je, kako je Vijestima rečeno, postavljanje ukupno 1.472 panela na krovovima tri hotela, koji objedinjuju kompleks u Bečićima.

- Biće ukupno 1.472 panela od 632,96 KWp instalisane snage solarne elektrane (mjerna jedinica kWp označava kilovat-pik ili kilovat vršne snage, kada je sunce u zenitu). Ukupno će biti postavljeno 14 inventora. Cilj je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, da se korisnicima omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen-dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina. Očekujemo se da će solarna energija uskoro postati standard u crnogorskoj hotelskom sektoru i cijeloj turističkoj industriji - kazali su Vijestima u toj kompaniji, navodeći da su dobili sve potrebne saglasnosti, te nakon toga krenuli u realizaciju milionskog projekta.

Kako ističu, prosjećni mjesečni računu za utrošenu električnu energiju im iznose oko 100.000 EUR.

- Očekujemo da će izgradnjom solarne elektrane ukupna ušteda električne energije na godišnjem niovu biti 16,7%. Smatramo da obnovljivi izvori energije postaju nezaobilazan izbor i važan korak za održivost poslovanja sve većeg broja poslovnih subjekata u Crnoj Gori, posebno na primorju. Ekonomski razlozi, ali i snažna svijest o važnosti zaštite životne sredine, jesu ključni razlozi da mnoge kompanije prelaze na obnovljive izvore energije među kojima već nekoliko godina zbog svoje isplativosti prednjači solarna energija. Pružajući prije svega ekonomične i održive alternative tradicionalnim izvorima, solarna energija već nesumnjivo postavlja nove standarde i u turističkoj industriji - navode u razgovoru predstavnici Bellevue hotels group.

Poznato je da je veliki broj hotela kako na Jadranu, tako i na Mediteranu prepoznao važnost i benefite ulaganja u solarnu infrastrukturu kako bi se iskoristio velik potencijal i snaga najdostupnijeg oblika energije, a koji pored toga što štite okolinu, ostvaruju finansijske dobiti.
Iberostar Bellevue Hotel Bečići
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.