NavMenu

Poništen tender za dionicu Andrijevica-Peć, sve ponude ocijenjene neodgovarajućim

Izvor: Vijesti Nedjelja, 21.04.2024. 18:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Monteput je poništio 120.000 EUR vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. To se navodi u odluci državnog preduzeća koja je dostupna na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN).

Monteput je tender raspisao 22. febrara ove godine, a svrha izrade dokumentacije za ovu 27 kilometara dugu dionici od auto-puta Bar-Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći, jeste određivanje njenog optimalnog koridora.

- Naručilac je dužan da poništi postupak javne nabavke ako nije podnijeta nijedna ili nijedna ispravna ponuda ili su ponuđači isključeni iz postupka - glasi član 140 stav 5, Zakona o javnim nabavkama.

Među odbijenim je i zajednička ponuda podgoričke firme Decom Montenegro, beogradskog Louis Berger, cetinjskog SBCC i podugovarača Geostandarda iz Nikšića. Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke je utvrdila da nosilac ove ponude Louis Berger nije ispunio uslov potrebnog stručnog i tehničkog iskustva na izvršavanju sličnih poslova, konkretno za ranije izrade idejnih rješenja za auto-puteve u minimalnoj dužini od deset kilometara. Ističe se da se reference koje je ta firma navela u izjavi, odnose na konsultantske usluge za pripremu detaljnog izvještaja o projektu za razvoj ekonomskih koridora, međukoridora i prevoznih ruta za poboljšanje efikasnosti kretanja tereta u Indiji. Dodaje se da ni SBCC nije pojasnio iskustvo inženjera Denisa Veliua za ovaj posao, pa je utvrđeno da ponuda nije pravilno sačinjena. Utvrđeno je da je isto učinio i nikšićki Geostandard, koji nije pojasnio iskustvo inženjera Rada Milićevića.

Nije prihvaćena ni ponuda podgoričke firme Via project koju su dostavili sa dva podugovarača iz istog grada, odnosno Geoprojekt i CDS project. Komisija je utvrdila da Via project nije dokazao stručno-tehničku sposobnost, jer nije precizirali projektovanu dužinu, vrijednost i period realizacije prethodnih poslova. Navodi se i da za inženjere Biljanu Ivanović i Radula Boškovića, nisu naveli stručno iskustvo. Slično je bilo za podugovarača CDS project, s tim da oni nisu pojasnili iskustvo Mladena Ulićevića dok je "Geoprojekt" isključen, jer nisu naveli koliki je procentualni dio vrijednosti posla kojim je trebalo da se bave.


Zajednička ponuda firmi Građevinski institut Makedonija i Dio stranog drušva Građevinski institut Makedonija DID u Crnoj Gori (DID), sa nikšićkim podugovaračem Geotehnika takođe je odbijena. Komisija je pojasnila da je DID u ponudi naveo da nema iskustvo na sličnim projektima, ali i da su stručna lica Dejan Metikosh i Dragan Stamev koje su naveli, u stvari zaposleni i firmi Građevinski institut Makedonija. Navodi se da su isključeni jer su iz DID-a, tvrdili da imaju kadar za ovaj posao, ali da stručnjaci nisu zaposleni kod njih. Ističe se da je "Građevinski institut Makedonije" u ponudi naveo da nemaju potrebne licence za ovaj posao, niti stručne sposobnosti.

Isključena je i ponuda kolašinske firme Viamont, koju su dostavili sa podugovaračem Geotest engineering. Komisija je utvrdila i da Viamont za inženjere Marijanu Sjekloću i Iliju Miljanića, nije naveo stručno iskustvo. Slično se desilo kod Geotest engineeringa, koji nije dostavio refernce za inženjera Veselina Blečića.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.