NavMenu

Bihaćki Siniat sprema eksploataciju gipsa na kamenolomu "Orašac - Kulen Vakuf": Francuska investicija na korak do realizacije

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.04.2024. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Siniat iz Bihaća planira da na ležištu Orašac-Kulen Vakuf na lokalitetu Bukvarine počne ekspolataciju mineralne sirovine gipsa.

Zahtjev za procjenu uticaja na okoliš izradio je Rudarski institut Tuzla, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se ističe da nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja.

Kako se navodi u rješenju, koje će narednih osam dana biti na javnom uvidu, ekspolataciono polje zauzma površinu od 5 ha, a lokalitet Bukvarine se nalazi na oko 5-6km sjeverno od Kulen Vakufa.

Eksploatacioni prostor, odnosno PK-kamenolom "Orašac – Kulen Vakuf" lokalitet Bukvarine, je makadmskim putem povezan na regionalni asfaltni put Martin Brod-Kulen Vakuf-Dubovska, a koji se u Dubovskoj priključuje na magistralni put Bihać-Bosanski-Petrovac-Jajce.

Siniat je sa Ministarstvom privrede USK potpisalo 2014. godine ugovor o koncesiji na 25 godina za istraživanje i eksploataciju gipsa.


- Ovaj kvalitet gipsanog kamena, omogućava upotrebu u industrije gipsa i gipsanih veziva, za proizvodnju β-kalcijum sulfata poluhidrata (β-gipsa), koji se može koristiti za proizvodnju gipskartonskih, gips-vlaknastih, pregradnih i dekorativnih ploča, mašinskih gipsanih maltera, različitih špahtel masa, ljepila, u industrije cementa za regulisanje vremena vezivanja, poljoprivredi i dr. - navodi se u rješenju.

Portal BiznisInfo je prenio da je francuski gigant grupacija Etex vlasnik bihaćkog Siniata, kao i da je ta kompanija globalni lider gradnji "laganih konstrukcija".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.