NavMenu

Smanjen uvoz i izvoz ribe iz BiH

Izvor: eKapija Subota, 20.04.2024. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Vrijednost izvoza ribe i ribljih prerađevina iz BiH u prošloj godini iznosila je 63,4 miliona KM, što je manje za četiri odsto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 113,9 miliona KM, što je manje za 6,8 odsto u odnosu na 2022, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Značajan rast izvoza od 192 odsto zabilježen je kod žive ribe, svježe ili rashlađene za 44 odsto, smrznute ribe za 42,34 odsto, dok je pad od 44,67 odsto registrovan kod ribe sušene, soljene ili u salamuri, te dimljene, kao i kod rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskičmenjaka, pripremljeni ili konzervirani za 20,69 odsto.

Uvoz žive ribe lani manji je za 24,49 odsto u odnosu na prethodnu godinu, svježe ili rashlađene ribe za 21,61 odsto, smrznute za 8,15 odsto, ribe sušene, soljene ili u salamuri, te dimljene za 26,47 odsto, a ljuskavaca za 21,43 odsto.

Iz Spoljnotrgovinske komore su naveli da je ukupna količina izvoza ribe i ribljih prerađevina u 2023. godini manja za 5,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeća izvozna tržišta za ribu i riblje prerađevine u prošloj godini bila su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija i Italija, dok je najveći uvoz ribe i ribljih prerađevina bio iz Španije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Maroka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.