NavMenu

Bijeljinska firma bez ijednog radnika zaradila 5 mil KM

Izvor: Capital Subota, 20.04.2024. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
Preduzeće Ingrosso iz Bijeljine koje, prema zvaničnim podacima, nije zapošljavalo nijednog radnika zaradilo je lani 5,1 milion maraka, dok je firma Niagara sports global managament iz Gradiške sa samo jednim zaposlenim ostvarila dobit od čak 9,3 miliona KM.

Kada je riječ o preduzeću Ingrosso, njegov vlasnik je Vladimir Popović, a ono se bavi trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Poslije bijeljinskog preduzeća na drugom mjestu po dobiti u kategoriji preduzeća bez ijednog radnika lani je u Republici Srpskoj bila agencija Legacy international u vlasništvu Đorđa Đokovića, brata tenisera Novaka Đokovića, a koja je bila u plusu 3,1milion KM.

Odmah iza ove agencije po zaradi je firma Pay concept iz Banjaluke u vlasništvu preduzeća Aktiva invest, koje je zaradilo 2,5 miliona maraka.

Pay concept se bavi upravljanjem računarskom opremom i sistemom i vidiljivo je da je prošle godine značajno povećao dobit u odnosu na pretprošlu godinu kada su bili u plusu 561.063 KM.

Nijednog zaposlenog lani nije imao ni hotel Ski ritern sa Pala koji je lani imao profit od 2,4 miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima osnovna djelatnost hotela Ski ritern je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Bez ijednog radnika milionski prihod ostvarilo je i preduzeće GSCM iz Banjaluke koje je lani bilo u plusu 2,4 miliona maraka.

Osnovna djelatnost ovog preduzeća, čiji je vlasnik Gojko Šetka, je "ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti".

Firma iz Gradiške sa jednim radnikom zaradila 9,3 miliona

Najveću dobit u kategoriji preduzeća sa jednim radnikom ostvarilo je Niagara sports global managament iz Gradiške i to 9,3 miliona KM.

Vlasnik ovog preduzeća je Andy Bara, hrvatski fudbalski menadžer.

Druga po dobiti sa jednim zaposlenim radnikom je firma Wwin iz Banjaluke koja je lani ostvarila dobit od oko devet miliona maraka.

Jednog zaposlenog imala je i građevinska firma Ban gradnja u vlasništvu Nenada Babića, ali su uprkos tome imali pozamašnu dobit i to u iznosu od 4,8 miliona maraka.

Značajnu dobit sa samo jednim zaposlenim ostvarile su i firme Skechers BH koja je bila u plusu 3,9 miliona KM, kao i preduzeće Swisslion GS iz Trebinja, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, a koje je zaradilo 3,1 milion maraka.

Predsjednik Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac istakao je za Capital da značajnu dobit bez ijednog zaposlenog radnika obično ostvaruju preduzeća koja se bave nekim konsultantskom posredničkim poslovima.

- Ako se radi o tome da je neki konsultant učestvovao u sklapanju nekih poslova koji su vrijedni više stotina ili par desetina miliona maraka, takva usluga je definisana kao procenat od sklopljenog posla - pojasnio je Grabovac.

Naglašava da to u poslovnoj praksi nije neuobičajeno, ali da sve zavisi od prirode posla.

Dodaje da bi detaljima trebali da se bave poreski organi i da procjenjuju da li se radi o fiktivnim fakturama, pranju novca ili nekim drugim nepravilnostima.

. Ne smijemo to posmatrati kao crno-bijelu sliku jer ne znači su svi takvi poslovi u nelegalnom dijelu poslovanja, ali isto tako postoji sumnja kada se malo dublje uđe i kada se vidi priroda posla, kada se provjeri koliko takva usluga zaista vrijedi na tržištu i tako dalje - kazao je Grabova za Capital.

Kada su u pitanju najveći prihodi firmi bez ijednog radnika u Republici Srpskoj za prošlu godinu tu dominira Đokovićeva agencija Legacy international koja je prihodovala 19,7 miliona maraka.

Bez ijednog radnika je lani pozamašan prihod ostvarila i firma Medna NV iz Mrkonjić Grada koja je obrnula oko 13 miliona maraka.

Lindner Tivat sa adresom u Banjaluci ostvario je prihod od 7,9 miliona KM, dok je četvrti na listi milionskih prihoda bez ijednog zaposlenog Drvolik iz Rogatice sa prihodom od 6,5 miliona maraka.

Ingrosso iz Bijeljine je peti po prihodima, a lani je prometovao 6,4 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.