NavMenu

Nagrađen rad sarajevskog doktora - KCUS dobio savremeni 3D endoskop za minimalno invazivne operacije na srcu

Izvor: eKapija Subota, 20.04.2024. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postao je vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu – 3D endoskopa.

Kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija, nagradila je naučni i stručni rad kardiohirurga Nermira Granova, njegovog tima, te sarajevskog Kliničkog centra ovim savremenim uređajem koji treba da pomogne pacijentima sa srčanim poteškoćama da nastave kvalitetniji život, piše Anadolija, čiji tekst prenosi Patria.

Uređaj, 3D endoskop, pomoću kojeg se vrše minimalno invazivne i edoskopske operacije, omogućava da pacijenti što lakše prođu kroz operativni zahvat.

Nermir Granov, direktor Hirurških disciplina KCUS-a, govoreći o operaciji na mitralnom zalisku, pojasnio je da su praktično kroz jedan mali port ušli u srce i pomoću kamere imaju osjećaj treće dimenzije.

- Zasluge za uspješno obavljene operacije pripadaju i hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima, počevši od sale, preko intenzivne njege, pa do odjela i ambulante - rekao je Granov.

Ermina Mujičić, šefica Odjela anestezije i intenzivne njege Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a, rekla je da anesteziološka priprema pacijenta koji ide na kardiohiruršku operaciju se razlikuje od anesteziološke pripreme drugih pacijenata.

- Takvi pacijenti zahtijevaju preoperativnu izuzetno opsežnu pripremu - pojasnila je.

Ilirijana Hadžibećiri Karabdić, kardiohirurg na KCUS-u, kazala je da im ovaj aparat omogućava posebne pristupe srčanim operacijama i olakšava pacijentima brži oporavak, tako da pacijent nakon endoskopske operacije već četvrti dan može ići kući.


Doktor Granov i njegov tim u sarajevskom Kliničkom centru ističu da se trud i rad ipak isplate i budu prepoznati.

- Da biste dobili vrijednu nagradu na internacionalnom nivou, znači da morate biti zapaženi. Kolega Granov, koji je dobitnik te nagrade i čija je posljedica endoskopski sistem sa tri D rekonstrukcijom, što hirurgu olakšava posao i pacijenta drži sigurnosti, morate dugo da radite - kazao je Sanko Pandur, v.d. direktora Discipline za znanost i nastavu KCUS-a.

Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a, kazao je da su zahvaljujući kolegi Granovu, doktoru Sanki Panduru pokrenuli mnoge procese.

- Između ostalog je i ova lijepa stvar koja nam se desila, dobili smo donaciju - kazao je.

Najavljene su brojne posjete Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kardiologa širom svijeta koji će posmatrati i učiti na koji način se obavljaju zahvati savremenim 3D endoskopom.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.