NavMenu

Za BiH partnere u prvom pozivu Programa za dunavsku regiju dodijeljeno 8,5 mil EUR

Izvor: Bussines Magazine Subota, 20.04.2024. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija

Šezdeset projekata, od kojih čak 53 uključuju partnere iz Bosne i Hercegovine, rezultat su prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju, a ovi projekti predstavljeni su na implementacijskoj radionici održanoj u Sarajevu.

U 53 projekta uključeno je 48 partnerskih institucija i organizacija iz BiH, a po prvi put dvije od njih imaju ulogu vodećih partnera na projektu. Ukupna vrijednost budžeta dodijeljenog partnerima iz BiH iznosi preko 8,5 mil EUR, od čega je 7 mil EUR sredstava Evropske unije.

Prvi poziv rezultirao je znatnim povećanjem broja partnera iz BiH, uključujući i veliki broj onih koji po prvi put učestvuju u programima teritorijalne saradnje, a odobreni budžet za bh. partnere je 60% veći nego u cijeloj prethodnoj programskoj fazi 2014-2020. godine.

Inače, Program za dunavsku regiju dio je Interreg porodice, koja je glavni instrument EU za unapređenje regionalnog razvoja, jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Dunavski program obuhvata 14 država, od kojih je devet iz EU. Ovo je jedan od osam programa teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina u tekućoj programskoj fazi 2021-2027. godine. Od ovih osam tri su programa prekogranične saradnje, dva međuregionalna i tri programa transnacionalne saradnje. Učešćem u ovim programima korisnici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost uvezivanja s partnerima iz 36 evropskih država.


U tri programa transnacionalne saradnje (Interreg program za dunavsku regiju, Interreg program Euro-Med i Interreg IPA Adrion) partneri iz Bosne i Hercegovine učestvovat će u dosad odobrenih preko 140 projekata. Transnacionalna partnerstva bave se izazovima koji ne znaju za granice i usmjereni su na prevazilaženje razlika među regijama i državama, a takve mogućnosti su od velikog značaja u procesu pristupanja u EU, navodi u tekstu Business magazine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.