NavMenu

Kako se upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava u FBiH

Izvor: eKapija Petak, 19.04.2024. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Federalno ministarstvo poljoprivrede je podsjetilo sve osobe zainteresirane za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te obavještavaju da se upis vrši cijele godine.

- Klijenti koji se prvi put registriraju (upišu) u periodu od 01.01. do 31.03., mogu se prijaviti za novčane podrške u toj godini. Svi koji se upisuju nakon tog roka neće moći podnijeti zahtjev za novčanu podršku u toj godini - pojasnili su iz ovog ministartva.

Upis u Registar:

  • je dobrovoljan, ali oni koji žele ostvariti pravo na poticaje obavezni su upisati se u Registar.
  • vrši se u općini prebivališta za fizička lica, odnosno, općini sjedišta za pravna lica, bez obzira gdje se proizvodnja, odnosno pripadajuće zemljište i stoka, nalaze na području Federacije BiH.

Glavni uvjeti koje trebaju ispuniti za ostvarivanje novčane podrške su da imaju prebivalište u Federaciji BiH i da im se proizvodnja obavlja na području FBiH.

- Oni proizvođači čije se zemljište nalazi u Republici Srpskoj a imaju prebivalište u FBiH, nažalost ne mogu se prijavljivati za poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede - navedeno je.

Za upis u Registar, fizička lica podnose sljedeće dokumente:

  • kopiju lične karte nosioca gazdinstva (i kopije ličnih karata članova porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ako upisuje i članove porodice);
  • dokaz o korištenju zemljišta (izvod iz katastra nepokretnosti, ovjeren ugovor o zakupu ili odluka nadležnog organa, ovjeren ugovor o davanju zemljišta na korištenje, ovjeren ugovor o koncesiji i sl., u originalu ili ovjerenoj kopiji);
  • dokaz o otvorenom bankovnom računu – dokument koji dokazuje da je nositelj porodičnog gospodarstva osoba koja je vlasnik bankovnog računa (naziv banke, transakcijski račun banke i broj vlastitog računa) na koji se doznačuju sredstva.

Za upis u Registar, pravna lica i obrti podnose sljedeće dokumente:


  • kopiju lične karte obrtnika, odnosno odgovorne osobe u pravnom subjektu;
  • ovjerenu kopiju rješenja o upisu u sudski registar, odnosno ovjerenu kopiju rješenja o upisu u evidenciju obrtnika, ili drugi dokaz o statusu;
  • JIB/ID broj;
  • dokaz o korištenju zemljišta (izvod iz katastra nepokretnosti, ovjeren ugovor o zakupu ili odluka nadležnog organa, ovjeren ugovor o davanju zemljišta na korištenje, ovjeren ugovor o koncesiji i sl., u originalu ili ovjerenoj kopiji);
  • dokaz o otvorenom bankovnom računu – dokument koji dokazuje da obrt, odnosno pravni subjekt ima otvoren bankovni račun (naziv banke, transakcijski račun banke i broj vlastitog računa) na koji se doznačuju sredstva.

Sve obrasce za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata (RPG i RK), lica dobivaju prilikom upisa u općini prebivališta odnosno sjedišta. A nakon upisa u registar obrasci potrebni za podnošenje zahtjeva za novčane podrške su dostupni na Farmer Portalu kao i obrasci za ažuriranje podataka u RPG i RK.Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.