NavMenu

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Izvor: Vijesti Srijeda, 17.04.2024. 15:50
Komentari
Podeli
Hotel Plaža (Foto: Google StreetView/Screenshot)Hotel Plaža
Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke".

To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević.

Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog odbora u skladu sa promjenama u vlasničkoj strukturi, kao i "razmatranje ozbiljnih finansijskih obaveza društva i okolnosti" zbog pokrenutog postupka za uvođenje stečaja u Vektra Boku koji je zbog neizmirenih obaveza zatražila Poreska uprava. Među predlozima za dnevni red je i promjena naziva kompanije.

- Planovi Ellena group su otvaranje Hotela Plaža u sljedećem periodu, ako se steknu uslovi i ove sezone, sve zavisi od dinamike pregovora i formiranja novog upravnog odbora. Bliži se i 29. april kada je u Privrednom sudu zakazano ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boki. Situacija je kompleksna i zahtijeva ozbiljan i temeljan pristup svim problemima prvenstveno rješavanje pitanja radnika povezivanje radnog staža, poreza prema državi i opštini, restituciji, banci CKB, dobavljačima i drugima - kazao je Matijašević.

Vektra Boka se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda. Njen račun je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine, a sadašnji dug po blokadi iznosi 13,8 mil EUR. Ukupan dug Poreskoj upravi iznosi 4,8 miliona.

Ellena group je 33% akcija (8,7 miliona akcija) kupila 2. aprila po cijeni od četiri centa, odnosno za ukupan paket je platila 350.000 EUR. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od firme Vektra Investments zbog duga, a prodaja ne berzi je bila organizovana putem aukcije.

Matijašević je naveo da su uputili molbe i čekaju zahtjeve za sastanke sa premijerom, ministrom finansija i direktorom Poreske uprave.

HTP Boku u decembru 2007. godine je privatizovala kompanija Vektra Montenegro Dragana Brkovića, koja je kao prvorangirani ponuđač dobila državni paket 59,4% akcija za 22 mil EUR uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 mil EUR.

Brković je prije toga sa svojom drugom firmom Vektra investments od mađarskih kompanija kupio udio od 33% akcija, što mu je nakon kupovine i državnog paketa, ukupno vlasništvo od 92 odsto. Brković je ime kompanije promijenio u Vektra Boka.

Nakon toga uslijedile su godine velikih problema za kompaniju, veliki dio imovine je založen za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova. Veliki dio imovine Boke je u međuvremenu rasprodat ili zaplijenjen.

Stečaj u kompaniju je prvi put uveden u junu 2015. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, ali je kasnije zamijenjen plan reorganizacije pod mjerama Privrednog suda.

Od uvođenje reorganizacije pod mjerama Privrednog suda, čestu su protesti radnika kompanije koji smatraju da se ne poštuje plan reorganizacije i da novac od prodaje imovine ne ide njima već da ga uzimaju vlasnici kompanije na sporne pozajmice, zbog čega su i podnosili više prijava tužilaštvu.

Specijalno državno tužilaštvo je u januaru ove godine podiglo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.


Mapa: Hotel Plaža u Herceg Novom
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

EBRD za projekte energetske efikasnosti u regionu ulaže 280 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 mil EUR rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu. Direktor regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 mil

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.