NavMenu

Građevinski zamah u Sanskom Mostu: Industrijska zona Šejkovača dobija i stambeni kompleks

Izvor: eKapija Petak, 19.08.2011. 11:25
Komentari
Podeli

Općina Sanski Most u ovoj godini pokrenula je niz projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, koji imaju za cilj unaprijeđenje kvaliteta života građana i stvaranje uslova za intenzivniji privredni razvoj ove lokalne zajednice.

Općinske vlasti u narednom periodu planiraju proširenje industrijske zone Šejkovača, gdje će se pored poslovnih prostora otvoriti mogućnost izgradnje stambenog dijela. Na ovom lokalitetu pripremljene su građevinske parcele, nakon čega je otvoren konkurs za dodjelu gradskog zemljišta na kojim će biti izgrađene stambeni, poslovni i proizvodnih objekti koji ne zagađuju okolinu.

Putem konkursa potencijalnim investitorima nudi se 15 parcela, čija početna cijena ide od najniže 5,339 KM do najviše od 31.718,40 KM. Površine parcele kreću se od 300 do 2,140 metara kvadratnih.

Na javni oglas mogu se prijaviti sva pravna i fizička lica koja do isteka konkursa polože depozit u iznosu od deset posto od početne prodajne cijene parcele na koju su konkurirali, a prvenstvo kod odabira imaju oni ponuđači koji ponude najveću cijenu od početne.

Podsjećamo, Šejkovača je prije nekoliko godina od deponije za stare automobile pretvorena u industrijsku zonu, gdje je pružena mogućnost izgradnje brojnih poslovnih i proizvodnih objekata.

Također, nova poslovno-stambena zgrada trebala bi niknuti na mjestu stare željezničke stanice, koja će se nakon izrade regulacionog plana najvjerovatnije dati na prodaju putem javnog poziva.

Kako saznajemo od Mevlide Deumić, pomoćnice načelnika za gospodarsko-komunalne djelatnosti i ekologij, jedna od najvažnijih projekata ove godine jeste i nastavak izgradnje kanalizacione mreže Mahala.

Vrijednost radova iznosi 155.000, a projekt se sufinansira sredstvima švicarske Agencije za razvoj i saradnju, uz podršku organizacije Una consulting iz Bihaća, koja uspješno provodi slične projekte iz oblasti voda i zaštite okoliša .

U postupku izbora izvođača nalazi se i projekat rekonstrukcije gradskog mosta preko rijeke Sane te radova na rekonstrukciji prilaznih saobraćajnica.

Idejnim projektom predviđeno je proširenje postojeće nosive konstrukcije mosta, čime bi se dobile dvije šire kolovozne trake kao i trotoarske površine. Također, predviđena je izgradnja balkona kao i prilagođavanje postojećih saobraćajnica, a posebna atrakcija bila bi vodena zavjesa koja bi se prostirala cijelom dužinom mosta.

Iako je Općina Sanski Most prvobitno planirala izgradnju potpuno novog mosta, ipak su se odlučili da bi temeljita rekonstrukcija sadašnjeg bilo finansijski mnogo isplativije i realnije rješenje.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.