NavMenu

Učenice Srednjoškolskog centra Prijedor prozvode kreme i druge proizvode, u pripremi izlazak na tržište

Izvor: eKapija Subota, 13.04.2024. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Silvia)Ilustracija

Učenice Srednjoškolskog centra Prijedor, smjer farmaceutski tehničar, u okviru prakse već neko vrijeme prave kozmetičke proizvode. Kako kažu, pored praktične nastave po klasičnom planu i programu, nastala je ideja da se praksa unaprijedi izradom kozmetičkih preparata. Od 65 učenika koji se školuju za farmaceutske tehničare, jedanaest je učenica trećeg razreda koje učestvuju u izradi kozmetike i raduju se dosadašnjem uspjehu.

- Ovo je stvarno poseban vid i način učenja i nešto što nam je potrebno za naš budući posao, s obzirom da ne možemo još da idemo u apoteke niti da radimo u struci. Mi smo se snašli i našli zabavan način da ispratimo našu praksu - rekla je učenica Tamara Mršić.

Učenice u školskoj laboratoriji tokom prakse prave balzame za usne, kreme za pete, kreme za lice i sapune od glicerinskih i mliječnih prirodnih baza. U planu je i izrada losiona i svijeća sa sojinim voskom.

- Od naše generacije, praktična nastava je dosta unapređena. U prvom razredu nije predviđena praksa i to smo iskoristili da smislimo šta bismo sve mogli da radimo u drugom razredu. Tako smo došli na ideju da pravimo sapune - rekla je učenica Marijana Budić.

Po riječima Marije Pejić, koja dvanaest godina predaje praktičnu nastavu i sve stručne predmete farmaceutskim tehničarima, veliki je napredak koji su, svojim radom i zalaganjem, učenice postigle u zadnje dvije godine, prenosi Kozarski vijesnik.

- Sada je izrada kozmetike dosta zanimljivija nego što je to bilo u početku. Mi se bavimo galenskom i magistralnom izradom preparata, ono što je nama po planu i programu, ali kozmetičke preparate smo uključili, jer je zanimljivo za tržište u nekom budućem vremenu. U fazi smo provjere i ispitivanja kvaliteta proizvoda, kako bi naša kozmetika mogla da se nađe u prodaji i da bismo napravili ponudu za neku od adekvatnih prodajnih kuća - navela je Pejićeva.

Prodaja kozmetičkih preparata značila bi, pored samoodržive prakse u vidu kupovine repromaterijala za buduće proizvode, i potvrdu da to što rade ove učenice ima svoju vrijednost i van školskih vrata.

- Mi smo trenutno u procesu sertifikacije proizvoda, odnosno ispitivanja kvaliteta. Institut za javno zdravlje Republike Srpske će da odradi taj dio ispitivanja kvalitete. Kada dobijemo od njih potvrdu, možemo proizvode da ponudimo na tržište. Namjera nam je i da od Ministarstva prosvjete i kulture RS tražimo saglasnost za proširenu d‌jelatnost, jer već to imamo u zanimanju frizera. Tek bismo sa proširenom d‌jelatnošću mogli da ovu priču uozbiljimo, što nam je svakako i cilj - rekla je direktorica Srednjoškolskog centra Bojana Vučenović.

Vizuelno rješenje ambalaže kao i naziv "Las farmacitas " učenice su već osmislile. Čeka se još samo na sertifikaciju proizvoda kako bi ovi preparati postali poznati građanima Prijedora, a i šire.


Srednjoškolski centar Prijedor
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.