NavMenu

Hotel Sanus nekada uzor, danas je ugostiteljsko-turistička ruina Sanskog Mosta

Izvor: eKapija Petak, 12.04.2024. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/YouTube/Djuro Fast)

Na idealnom mjestu u centru Sanskog Mosta, tik uz obalu rijeke Sane uz obnovljeni gradski most na glavnom gradskom Trgu ljiljana, neposredno uz zgradu općinske administracije, hotel Sanus potpuno prazan zarasta u korov okolne vegetacije.

Za nepovejerovati. Ugostiteljsko-turistički objekat koji je mogao i trebao da svom vlasniku donese ozbiljan profit i biti na opće dobro lokalnoj zajednici posljednje dvije decenije pretvorio se u mjesto za izbjegavanje. Iskrene Sanjane duša boli u šta se pretvorio nekadašnji ukras grada koji je prije rata bio osovina razvoja turizma.

Izgrađen je 1971. godine, tada je bio hotel "B" kategorije sa 68 ležaja i sa 980 sjedećih mjesta. Tadašnja vrijednost hotela iznosila je 6,6 miliona dinara. O kojoj se vrijednosti radi, neka posluži poređenje-1972. godine Općina Sanski Most zadužila se kod tadašnje Privredne banke Sarajevo za 570.000 dinara da izgradi uređaj za prečišćavanje vode u vodovodu Zdena.

Nakon rata 2002. godine kupio ga je javnim upisom dionica i postao većinski vlasnik sanski poduzetnik Muhamed Kumalić. U početku dok je morao da ispunjava uslove iz privatizacijskog ugovora hotel Sanus je donekle potvrđivao da bi mogao biti pokretačka snaga sanskog turizma i ugostiteljstva. Hotel je jedno vrijeme bio stjecište različitih događaja, muzičkih, kulturnih, sportskih, konferencija, seminara i sl.

Nakon toga polako ali sigurno pretvarao se u ono na šta danas liči- na oronulu ugostiteljsku razvalinu od koje svi bježe. Dio obale kod hotela za koji je hotel dobio koncesiju na nekoliko decenija pravo je ruglo. Na potpuno zapuštenoj hotelskoj terasi između keramike izrasla je trava, a hotel se vodi da radi.

Niti općinska administracija , niti drugi nivoi vlasti, lokalna udruženja i građani imaju bilo kakvu suradnju sa hotelom, a bilo je dobronamjernih inicijativa i pokušaja. Grad od hotela nema nikakve koristi a sa vizeulne strane Sanskom Mostu služi da smeta.

Dvadesetogodišnja fasada hotela stvara lažni dojam kako ovdje sve funkcionira. Mnogi će reći,praktično većina, da je sa vlasnikom hotela apsolutno nemoguće bilo šta konkretno i uspješno dogovarati. Kako tada, tako i danas.


Niko ne zna, niti bilo koga to zanima, da li hotel uopće ima zaposlenih (kažu da ima), da li u njemu iko odsjeda ili spava (priča se da se i to dogodi sporadično), niti kakve planove ima i dalje isti vlasnik.

U hotelu Sanus koliko je poznato iznajmljuje se samo prostor za jedan frizerski salon u prizemlju, i povremeno radi kafić u prizemlju. Prema izvještajima o bonitetu portala Company Wall Business hotel Sanus osnovan je 5. septembra 2002. godine, prenosi portal etto.ba.

Kao vlasnici se pored pomenutog Kumalića pominje i Šerif Alibabić, u gradu na Sani nepoznato ime. Objekat nema poreskog duga, a u ranijem periodu 2007., 2009. i 2012. godine bio je u finansijskoj blokadi.

Sažeci finansijskih izvještaja posljednje tri godine pokazuju stagnaciju ukupnih prihoda sa blagim padom. Rashodi su na nivou prihoda, pa su iskazani dobici na kraju godine minijaturni - 2021. godine svega 2.272 KM, naredne 2.111 KM, a za 2023. godinu vjerovatno i manji , jer je ukupni prihod manji za oko 50.000 KM u odnosu na 2022 godinu.

Hotel Sanus Sanski Most
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

20.05.2024.  |  Građevina

Ovo je privrednik godine u BiH

20.05.2024.  |  Građevina

20.05.2024.  |  Finansije

Konsultant za EXPO 2027 biće Beogradski sajam

20.05.2024.  |  Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.