NavMenu

Uspon i pad Aluminij Industrije Mostar - Izrael kao slamka spasa

Izvor: biznisinfo.ba Petak, 12.04.2024. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)

Kompanija Aluminij Industrija Mostar, iza koje stoji izraelski biznismen Amir Gross Kabiri, doživjela je dramatičan pad prihoda i dobiti u prošloj godini.

Podsjetimo da je Kabiri preuzeo pogone propalog giganta Aluminija i za samo dvije godine napravio pravo poslovno čudo, odnosno stigao je do prihoda od čak milijardu KM u 2022. godini.

No, nakon toga slijedi veliki zaokret u prošloj godini kada prihodi padaju za čak dvije trećine. Naime, u 2023. prihodi Aluminij Industrije iznosili su samo 330 mil KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Kompanija je uprkos velikom padu prihoda uspjela lani poslovati pozitivno sa dobiti od 2,7 mil KM. No, to je daleko od 55,8 miliona, koliko je dobit bila godinu ranije.

Na ovakvo poslovanje najviše su uticala kretanja na globalnom tržištu. Tokom prošle godine i iz same kompanije su priznali da rade sa smanjenim kapacitetima.

- Novogradnja je gotovo stala i trend su počele pratiti brojne evropske zemlje u koje izvozimo. Tamo se tvornice zatvaraju. Tržište aluminija je na niskim cijenama. Cijena energenata i slaba potražnja uzrokovali su pad cijena aluminija - kazali su jednom prilikom prošle godine iz Aluminij Industrije.

Kompanija je u 2022. godini došla na poziciju najvećeg bh. izvoznika, ali je prošle godine pala na sedmo mjesto. Posjetimo da su i druge kompanije, poput zeničkog ArcelorMittala, prošle godine doživjele drastičan pad prihoda.

Važno je naglasiti da Aluminij nije smanjio broj zaposlenih prošle godine uprkos velikom padu prihoda. Na kraju 2023. firma je imala 334 zaposlena, što je više nego godinu ranije kada ih je bilo 285. Aktiva je takođe povećana sa 196 miliona KM na 304 miliona maraka.

Ostaje da se vidi da li će se Aluminij Industrija uspjeti oporaviti. Jedno od tržišta na koje sada ciljaju je Izrael u koji su zadnjih nekoliko mjeseci povećali isporuke za 30 posto.

-Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište. Vidimo stalno rastuće tržište aluminija u Izraelu kao stub naše baze kupaca u regiji Bliskog istoka i ponosni smo što im služimo, posebno u izazovnim vremenima - rekao je nedavno Kabiri.

Pojasnio je kako je od novembra prošle godine za 30% porastao izvoz aluminijskih trupaca i ingota iz mostarske kompanije u Izrael, dok se istovremeno smanjila potražnja iz određenih država koje se protive potezima Izraela.

Prema podacima BiznisInfo.ba, Aluminij ove godine ponovo raste i na listi najvećih bh. izvoznika, pa je prema podacima za prva tri mjeseca došao na 5. poziciju, što je rast za dvije pozicije u odnosu na 2023.

Izrael, koji dolazi pod sankcije nekih država zbog operacija u Gazi, očito bi mogao poslužiti kao slamka spasa za ovu kompaniju, barem dok se evropsko tržište ne oporavi.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Zvanično dogovorile RS i CG: Opštini Nikšić oko 600.000 EUR godišnje od Bilećkog jezera

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici će, retroaktivno od 1. januara ove godine, nastaviti da isplaćuje naknadu za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić, čime je konačno riješeno pitanje koje traje već 30 godina. Uz to, pokrenuta je i inicijativa za korištenje vode Bilećkog jezera za vodosnabdijevanje Nikšića. Ovo su konkretni rezultati današnjeg sasastanka ministara energetike i rudarstva Crne Gore i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.