NavMenu

Potpisan sporazum o izgradnji dijelova brze ceste Lašva - Nević Polje

Izvor: eKapija Srijeda, 10.04.2024. 15:35
Komentari
Podeli
ILustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)ILustracija
U zgradi Općine Novi Travnik danas je održan sastanak koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma između JP Autoceste FBiH i Općine Novi Travnik.

Sporazum ima za cilj olakšati saradnju između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i lokalne zajednice tokom izgradnje dijela brze ceste Lašva - Nević Polje, posebno na području LOT 5: petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone - petlja Nević Polje.

- Sporazum je usmjeren na stvaranje pozitivnog ozračja koje će osigurati suštinsku suradnju između svih relevantnih strana, uključujući građane koji žive u susjedstvu predviđenog projekta. Ovo predstavlja ključni korak u osiguravanju transparentnosti, uključenosti građana, te optimalnog ishoda za sve strane - saopšteno je iz Općine Novi Travnik.

Potpisivanjem ovog sporazuma JP Autoceste FBiH obvezuju se kako će preko izvođača radova, nakon potpisivanja Sporazuma izvršiti radove:

  • potputnjak na dijelu BC km 8+520,00 i lokalna cesta između novog potputnjaka i regulacije novog korita rijeke Lašve.
  • sanacija lokalne ceste u MZ Nević Polje
  • most preko novog korita rijeke Lašve u nastavku na pravac potputnjaka na dijelu BC km 8+520,00.
Sastanaku su prisustvovlai ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Andrijana Katić, vršitelja dužnosti ravnatelja JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, te načelnik Općine Novi Travnik, Stjepan Dujo.

- Sve projekte koje je dostavila Općina Novi Travnik uključili smo u tzv. prijateljsko okruženje. Riječ je o tri projekta ukupne vrijednosti 1,5 mil KM – kazao je Lasić.

Općina Novi Travnik se obavezuje kako će u toku izgradnje dijela brze ceste i spojnih cesta, dati prioritet JP Autoceste FBiH Mostar i Izvođaču radova kod rješavanja administrativnih poslova. Općina Novi Travnik se obavezuje i kako će rješavati imovinsko-pravne poslove koje su u njezinoj nadležnosti, za poslove koji su obaveza izvođača radova i JP Autoceste FBiH, kao i ishodovanje svih potrebnih suglasnosti i dozvola za potrebe neometanog izvođenje radova definiranih Sporazumom.

- Današnji sporazum je rezultat rada Ministarstva, Autocesta FBiH i Općine da se na zadovoljstvo naših građana spomenuti projekti realiziraju što prije - dodao je načelnik Stjepan Dujo.

Ministrica Katić kazala je kako Novi Travnik može biti primjer i drugim općinama, ne samo u KSB nego i šire.

- Mi smo danas razgovarali i o drugim projektima, koji se odnose na magistralne ceste, ali i druge prometnice.
Proračunom za 2024. godinu osigurali smo 22 milijuna za pomoć lokalnim, gradskim i regionalnim cestama. Danas smo konkretizirali koliko Ministarstvo može pomoći Novom Travniku – kazala je ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Andrijana Katić.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Zvanično dogovorile RS i CG: Opštini Nikšić oko 600.000 EUR godišnje od Bilećkog jezera

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici će, retroaktivno od 1. januara ove godine, nastaviti da isplaćuje naknadu za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić, čime je konačno riješeno pitanje koje traje već 30 godina. Uz to, pokrenuta je i inicijativa za korištenje vode Bilećkog jezera za vodosnabdijevanje Nikšića. Ovo su konkretni rezultati današnjeg sasastanka ministara energetike i rudarstva Crne Gore i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.