NavMenu

Jagoda alba odlična za početnike, džoli tražena na tržištu

Izvor: Agroklub Utorak, 09.04.2024. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)Ilustracija
Prve jagode sorte alba ovog aprila ponovo su zamirisale u 15 plastenika Miloša Mitića iz sela Ćukovac kod Vranja. Zasad na 20 ari obećava bogat rod, a prve plodove Mitić će kupcima isporučiti za dvadesetak dana.

Proizvodnjom ove jagode počeo je da se bavi prije šest godina, kada je procijenio da od nje može da zaradi - prva stiže za prodaju i dostiže najvišu cijenu. O neuspjehu nije razmišljao, jer je znao da na zemlji koju posjeduje i koja obiluje vodom može da proizvede voće odličnog kvaliteta.


Odlična za početnike

Alba se preporučuje za sadnju početnicima u ovoj proizvodnji. Kada je zasadio prvi plastenik Mitić je planirao da svake godine postojeću proizvodnju oplemeni nekom novom vrstom jagoda. Međutim, odustao je od toga kada je shvatio koliko mu se ova sorta zapravo isplati. Posebno od kada su kupci u lokalnim radnjama, sa čijim vlasnicima je uspostavio odličnu saradnju, počeli masovno da kupuju upravo njegove jagode.

Zato je proteklih godina sve svoje snage usmjerio na povećanje proizvodnje. Svojski se trudi da pred svaku proizvodnu sezonu sačuva zametnuti rod. Plodovi nastaju na takozvanim zimskim cvjetovima koji su uspjeli da opstanu u plastenicima tokom zimskih mjeseci. Kaže da mu najveću glavobolju stvaraju proljećni mrazevi od kojih usjeve štiti agrofolijom.

- Ove godine na našem području ih je najviše bilo krajem marta mjeseca. Jagode su sve vrijeme tokom noći bile pokrivene agrilom i tako sam ih sačuvao od mraza. Jutra su ovdje još uvijek veoma hladna, pa sam iz tog razloga znao da nešto kasnije otvorim plastenike zbog čega su se na nekim listovima pojavile i ožegotine - priča Mitić.

On ističe da se to neće negativno odraziti na bogato zametnuti postojeći rod, koji će najvjerovatnije težiti negdje oko pet tona.


Cijena od 390 dinara(oko 6,5 KM)/kg dobra

Iako je ove godine od svojih 8.000 zasađenih sadnica očekivao više, vjeruje da će ovom voćkom moći da podmiri sve svoje kupce. Očekuje i dobru cijenu s obzirom na to da je prošle godine u ovo vrijeme kilogram jagoda koštao 390 dinara (oko 6,5 KM).

- Ukoliko se ta cijena zadrži i ove godine biće dobro za nas proizvođače - nada se sagovornik Agrokluba.

Vjeruje da bi na pijaci mogao da postigne još bolju cijenu. Ipak, nema vremena za takvu vrstu prodaje zato što mora da se posveti i drugim poljoprivrednim kulturama na svom gazdinstvu.

Cjelokupan posao u jagodnjaku ovaj mladi čovjek obavlja sa svojom porodicom. Oni su u berbi i njegovi najpouzdaniji berači. Dodatne radnike angažuje tek kada vidi da ne mogu sami na vrijeme da oberu sav rod, kao i za vrijeme montaže plastenika.


Planira proširenje proizvodnje

Ovaj proizvođač planira da dogodine postojeću proizvodnju poveća za još pet plastenika u kojima će da zasadi jagode džoli. Ona je veoma tražena na tržištu i daje plod ujednačene veličine i u trećoj godini eksploatisanja. Za ovu vrstu jagode odlučio se zato što ima lijep ukus, a kvalitet ploda je konstantan i prilikom pojave veće količine vlage i kiše, kao i sunca.

- Berba ove sorte počinje nekih šest dana poslije završetka berbe albe i to je jedan od razloga što sam se odlučio baš za nju - ističe vranjski jagodar.

Sa prijateljima jagodarima iz Srbije već je dogovorio kupovinu sadnica. Do tada će pripremiti zemlju za sadnju, koju će dodatno rastresti ubacivanjem humusa kako bi mogao da odgaji jagodnjak za primjer. To mu zasigurno neće biti teško s obzirom na to da se proteklih godina kvalitetom izborio za svoje mjesto na domaćem tržištu, gdje će naći kupce i za svoju novu vrstu jagode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Industrija

Adriatic Metals BH počeo izvoz rude iz Vareša

Prva pošiljka koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu krenula je put Luke Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca, saopšteno je iz kompanije Adriatic Metals BH. -Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Čestitao bih svim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.