NavMenu

Od stana sa niskim plafonom i malo prozora do penthausa za četvoročlanu porodicu (FOTO)

Izvor: SuperProstor Četvrtak, 04.04.2024. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Zatečeni stan u potkrovlju, sa niskim plafonom i sa vrlo malo prozora, Domus arhitektonski atelje je radikalnom adaptacijom i rekonstrukcijom maksimalno otvorio prema spoljnom prostoru i funkcionalno uskladio sa potrebama četvoročlane porodice.

Dnevni boravak sa kuhinjom, trpezarijom i ulaznom zonom organizovan je kao jedinstven prostor, otvoren sa dvije strane prema krovnim terasama, čime je omogućen prodor velike količine dnevne svjetlosti. Izdizanjam plafona u dnevnom boravku istaknute su postojeće drvene grede, koje su ambijent učinile toplijim. Prostorom dominiraju bijeli, sivi i crni tonovi kombinovani sa detaljima u drvetu svetle nijanse.

Otvorena osnova dnevne zone podijeljena je u manje cjeline funkcionalnim elementima, poput kuhinjskog ostrva sa malim barom za rashlađivanje pića i višenamjenske police na ulazu, kao i dinamičnom smjenom greda i punog plafona. Podni i viseći kuhinjski elementi u potpunosti uokviruju ovaj prostor, obezbjeđujući mnogo prostora za odlaganje i istovremeno skrivajući kuhinjske uređaje. Pored funkcionalnih i dekorativnih lustera, ugrađen je sistem šina sa reflektorima koji omogućavaju lakšu manipulaciju svjetlom prema potrebi.

Posebno dizajnirana polica u dnevnom boravku služi kao samostojeća vizuelna barijera koja odvaja ulaznu zonu od dnevne sobe – s ulazne strane sadrži zatvorene pregrade za odlaganje odjeće kao i prostor za sedenje prilikom obuvanja, dok se s druge strane nalazi televizor, police za knjige i mali ugrađen kamin.

Noćna zona sastoji se od tri spavaće sobe, garderobera i dva kupatila. Minimalistički izraz, čiste linije, jednostavni oblici i sveden kolorit korišćeni u dnevnoj zoni ponovljeni su i u ostalim prostorijama. Ovaj penthaus u Somboru sadrži i wellness zonu sa saunom.

Autor fotografija je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Penthaus u Somboru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Stanivuković povodom izmjena regulacionog plana: Izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna

Nakon što se već oglasio najavom da će zaustaviti izmjene regulacionog plana, a povodom pisanja medija da će izmjenama ovog plana umjesto vrtića, odnosno škole, pored Ćiriličnog parka u Banjaluci nići neboder, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je još jednom ponovio da izgradnja Ćiriličnog parka ostaje kako je i najavljena. Naime, u posljednjem tekstu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka istaknuto je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.