NavMenu

Poreska uprava RS u prvom kvartalu prikupila više od milijardu KM

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
Poreska uprava Republike Srpske je u prvom kvartalu ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 1,048 mlrd maraka, što je za 123,6 mil KM ili 13% više u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine.

Iz ove finansijske institucije je saopšteno da je posmatrano po grupama javnih prihoda, naplata direktnih poreza u periodu januar-mart ove godine veća za 20%, naplata doprinosa veća za 12 odsto, a ostalih javnih prihoda za pet procenata.

- Doprinosi su u prva tri mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 594,1 mil KM, što je za 64,1 mil KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO veća za 11%, za Zavod za zapošljavanje i za Fond dječje zaštite veća je za po 12 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 procenata - naveli su iz Poreske uprave RS.

Dodali su da su direktni porezi u posmatranom periodu ove godine naplaćeni u iznosu od oko 312,3 mil KM, što je za 52,2 mil KM ili 20% više nego u prva tri mjeseca prethodne godine.

- Najveći rast naplate u ovoj grupi javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je u prvom kvartalu ove godine naplaćen u iznosu od 203,5 mil KM, odnosno 35,6 mil KM više. Povećanje naplate bilježi i porez na dohodak koji je u tom periodu naplaćen u iznosu od 101,5 mil KM, što je za 16,3 mil KM ili 19% više nego u periodu januar-mart 2023. godine. Kod ostalih javnih prihoda, u prva tri mjeseca naplata je iznosila 142 mil KM, što je za 7,3 mil KM ili pet odsto više u odnosu na isti period 2023. godine. Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 27 procenata, dok je naplata taksi i naknada veća za devet odsto, a naplata kazni veća je za šest odsto - istakli su iz PU RS.

Što se tiče samo marta ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 458,4 mil KM, što je za 46,3 mil KM ili 11 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.