NavMenu

Poljska vraća PDV na hranu

Izvor: seebiz.eu Utorak, 02.04.2024. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
U Poljskoj je od danas ponovno na snazi stopa porez na dodanu vrijednost (PDV) od pet odsto na hranu, koja je u februaru 2022. zbog visoke inflacije smanjena na nulu, javlja poljska novinska agencija PAP.

Inflacija u Poljskoj i drugdje u Evropi i svijetu naglo je porasla u postpandemiji koronavirusa zbog uskih grla u lancima snabdijevanja, kada su potrošači naglo povećali kupovinuroba i usluga nakon završetka restriktivnih mjera zbog kovida-19, a situacija se dodatno pogoršala invazijom Rusije na Ukrajinu.

Kao odgovor na visoku inflaciju, koja je dosegla 18,4 odsto godišnje, poljska vlada smanjila je stopu PDV-a od pet odsto na hranu na nulu u februaru 2022. godine.

S padom godišnje stope inflacije na 2,8 odsto u februaru ove godine više nema razloga za nultu stopu PDV-a, navodi PAP.

Ponovno je na snazi stopa PDV-a od pet odsto na osnovne robe poput mesa, ribe, hljeba, mlijeka i mlječnih proizvoda, jaja, voća i povrća.

Prema Poljskoj centralnoj banci, dalje povećanje stope PDV-a moglo bi povećati godišnju stopu inflacije za 0,9 postotnih bodova, prenosi PAP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.