NavMenu

Azerbejdžan zainteresovan za još kapitalnih investicija u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 11:51
Komentari
Podeli
Most Počitelj jedan od projekata dodjeljenih konzorcijumu koji čini i azerbejdžanska kompanija Azvirt (Foto: Printscreen/jpautoceste.ba/Autoceste FBiH)Most Počitelj jedan od projekata dodjeljenih konzorcijumu koji čini i azerbejdžanska kompanija Azvirt

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali su juče sa ambasadorom Azerbejdžana u BiH, Vilajatom Gulijevim o mogućnostima razvoja privredno ekonomske saradnje, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Predsjednik Višković govorio je o potencijalima za buduću saradnju i istakao da je Republika Srpska opredijeljena za realizaciju zajedničkih projekata u oblastima infrastrukture, energetike, prerađivačke industrije.

Ovom prilikom zajednički je naglašeno da se u budućem periodu konkretizuju aktivnosti na potencijalnim projektima sa partnerima iz Azerbejdžana.

Jedna od azrebejdžanskih kompanija koja je već prisutna na prostoru BiH učešćem u značajnim i velikim infrastrukturnim projektima jeste kompanija Azvirt, sa sjedištem u Srbiji, čiji je predstavnik Murat Turkoglu takođe učestvovao u jučerašnjem sastanku Vlade Republike Srpske.

Kao što je poznato, Azvirt je u susjednoj Srbiji bio zadužen za projektovanje i izvođenje radova na saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica. Vrijednost projekta za koji je Azvirt 2019. godine potpisao ugovor sa Vladom Srbije, JP Putevi Srbije i Koridorima Srbije, iznosila je oko 467.500.000 EUR.

Predstavnici Azvirta su krajem februara takođe sa Vladom Republike Srpske imali sastanak na kojem je razgovarano o elektrifikaciji i modernizaciji željezničke pruge u dijelu Doboj-Tuzla-Zvornik, za šta je ova azezbejdžanska firma takođe pokazala interesovanje. Za ovaj projekat su, inače, opredjeljene vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

Jedan od velikih projekata na kojima ova kompanija radi u BiH jeste izgradnja dionice Vranduk–Ponirak na trasi autoputa Vc, kao i mostu Počitelj. Radovi na ovoj dionici bili su jedno vrijeme obustavljeni, ali početkom marta oni su nastavljeni i tada je najavljeno da je rok za završetak radova 31. mart 2026. godine. Autoceste BiH su tada saopštile da je 26. januara sa konzorcijumom Azvirt i Hering potpisan Aneks IV ugovora o spomenutoj dionici, te da se izgradnja nastavlja.

Inače, ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je oko 28 mil EUR, bez PDV-a, a očekuje se da će grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru Vc Počitelj–Zvirovići biti otvorena prije ljetne sezone, potvrđeno je iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

D. S. G.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.