NavMenu

Kriza sa zapada drma i domaće firme, narudžbe drastično smanjene

Izvor: Capital Utorak, 02.04.2024. 13:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Artem Shadrin/shutterstock.com)Ilustracija
Kriza koja je zahvatila zapadnu Evropu značajno se prelila na izvozne firme Srpskoj jer ino kupci smanjuju ili potpuno otkazuju narudžbe, kaže za Capital novoimenovani predsjednik Unije poslodavaca RS Zoran Škrebić.

Škrebić kaže da su naviše pogođene niskoakumulativne grane, kao što su tekstilna i kožarska industrija.

- Zaista tu dolazi do velikih problema. Narudžbe za sve vrste proizvoda u kojima je veliko učešće rada se konstantno otkazuju ili smanjuju. Takođe, velikim izvoznicima se traži smanjenje cijena i to između deset i 30 odsto u zavisnosti od grane i proizvoda koje preduzeće plasira na ino tržište - rekao je Škrebić.

S druge strane, kaže, privrednici na našem tržištu imaju konstantan rast troškova, ne samo ličnih primanja već i svih drugih troškova.

- Tako smo došli u situaciju da troškovi koji su bili naša komparativna prednost, jer su bili niži nego u okruženju, sada u velikoj mjeri postaju problem jer postajemo nekonkurentni na evropskom tržištu - ističe Škrebić.

Što se tiče najniže plate, kaže da je očigledno da nekih značajnih promjena kada je u pitanju ova tema neće biti i da privrednici očekuju da će Vlada ispuniti ono što je obećala.

- S obzirom na stanje na evropskom tržištu ono što očekujemo od Vlade RS i što nam je na neki način obećano krajem prošle godine jeste pomoć u ovoj situaciji. Želimo da to bude sistemska pomoć, a ne pomoć od slučaja do slučaja. Očekujemo da se smanji opterećenje bruto troškova rada i da se, što je možda još važnije, pruži sistemska podrška za tehnološke investicije u automatizaciji proizvodnih procesa. Mislimo da je to jedini način kako bi se rast bruto plata mogao amortizovati, odnosno kako bi to privreda RS mogla izdržati u budućnosti - naglasio je on.

Govoreći o američkim sankcijama zbog kojih banke posljednjih dana gase račune sankcionisanim firmama i pojedincima, Škrebić kaže da svako opterećenje i udar na ovako malu i krhku ekonomiju predstavlja problem, posebno jer on nije ekonomske, već političke prirode.

- Međutim, to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. U svakom slučaju, sankcije nisu nešto što možemo podržati u bilo kakvom obliku - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.