NavMenu

Ograničavanje marže nekih životnih namirnica u RS do 8%

Izvor: RTRS Utorak, 02.04.2024. 10:06
Komentari
Podeli
Kontrole pokazale da neki trgovački lanci izbjegavaju marže - ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Kontrole pokazale da neki trgovački lanci izbjegavaju marže - ilustracija

Marže pojedinih životnih namirnica biće ograničene do osam odsto, a što se tiče marži za naftne derivate, prijedlog uredbe o ograničavanju marže se završava zajedno sa predstavnicima iz naftne industrije. Ukoliko dobijemo povratne informacije od svih ministarstava, uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata naći će se na sljedećoj sjednici Vlade Republike Srpske - istakao je u izjavi za RTRS ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

On je napomenuo da ministarstvo svakodnevno prati odnos cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, u odnosu na Federaciju, čije su namjernice dosta skuplje - istakao je Šulić.

Kako on navodi, uredbe su u samoj proceduri.

Kada je riječ o trgovcima, koji su, prema tvrdnjama potrošača i nadležnih organa, nerealno podigli cijene namirnica nakon povećanja minimalne plate, Šulić napominje da trgovce ne treba generalizovati.

- Naravno da postoje slučajevi gdje određeni trgovci u ovakvoj situaciji žele da ostvare dodatni profit, i pokušaju to da iskoriste, ali oni će, naravno, ako budu kršili zakon, biti kažnjeni. Treba da se vratimo na trgovce koji su dio kampanje "Društveno odgovorni", te koji se trude da tom kampanjom doprinesu tržištu - navodi Šulić.


Kada je riječ o radu Republičke inspekcije, Šulić ističe da ono što ministarstvo zajedno sa njima radi, jeste utvrđivanje da li trgovci rade u skladu sa uredbom.

- Prošle godine smo imali značajan broj kontrola i značajan broj kažnjavanja, što je poražavajuće, ali pokazuje da Republička inspekcija radi. Ono što smo uvidjeli jeste da su određeni trgovački lanci izbjegavali marže na određene životne namirnice - ističe Šulić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.