NavMenu

Poziv privrednicima da predlože proizvode za suspenziju carina

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.04.2024. 15:14
Komentari
Podeli
Moguća olakšica za proizvođače koji uvoze sirovine kakve se ne proizvode u BiH - ilustracija (Foto: Shutterstock/Michaelvbg)Moguća olakšica za proizvođače koji uvoze sirovine kakve se ne proizvode u BiH - ilustracija

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozvala je danas privrednike da im do 20. aprila dostave prijedloge sirovina i materijala koje koriste u proizvodnji, a za koje bi trebalo suspendovati i privremeno smanjiti carinske stope pri uvozu.

Kako se navodi u saopštenju, Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH, od danas kreće u proces prikupljanja zahtjeva, tj. prijedloga za dopune "Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2025. godinu".

Stoga se pozivaju svi proizvođači koji, za potrebe vlastite proizvodnje, iz trećih zemalja, sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume, uvoze određenu sirovinu ili repromaterijal kakav se u Bosni i Hercegovini ne proizvodi, da do 20. aprila dostave prijedloge kako bi se na taj proizvod odobrila totalna suspenzija ili odredilo smanjenje carinske stope. Trebalo bi da se dostave prijedlozi tarifnih brojeva sirovina i materijala kojise koriste u procesu vlastite proizvodnje, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

U komori napominju da prijedlozi tarifnih brojeva treba da se odnose na tarifne brojeve koji nisu već uvršteni na postojeću Odluku/Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba. Takođe, po instrukciji Ministarstva spoljne trgovine BiH, preporučuje se da privredni subjekti dostavljaju do 5 prijedloga tarifnih oznaka koji se već ne nalaze na predmetnoj odluci.


Detalji o tome koji sve podaci treba da se dostave u skladu sa zahtjevom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ukoliko se prvi put predlaže tarifni broj, kao i adresa na koju se prijedlozi šalju, mogu se vidjeti OVDJE.

Iz Spoljnotrgovinske komore mole kompanije da ne dostavljaju prijedloge koji se tiču tarifnih oznaka koje su već obuhvaćene Odlukom, budući da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u prethodnom periodu, već direktno kontakiralo kompanije koje su korisnice povlastica po osnovu tarifnih oznaka u postojećoj odluci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.