NavMenu

Novi uslovi za odlazak na bolovanje u RS - Evo šta propisuje usvojeni pravilnik

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.04.2024. 15:35
Komentari
Podeli
Pravilnik propisuje konkretne mehanizme kontrole bolovanja - Ilustracija (Foto: LightField Studios/shutterstock.com)Pravilnik propisuje konkretne mehanizme kontrole bolovanja - Ilustracija

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) usvojio je novi Pravilnik o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, saopšteno je iz Fonda.

Kako se navodi na njihovom veb-sajtu, kao članovi radne grupe koja je pripremala pravilnik prvi put su se našli i doktori zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i komisijama za ocjene bolovanja, što samo potvrđuje namjeru Fonda da u sva normativna rješenja uključuje i zdravstvene ustanove kako bi se najbolja rješenja integrisala u regulatorni okvir, a sve eventualne zloupotrebe svele na minimum.

Provjere dužih bolovanja

Novim pravilnikom je, između ostalog, jasno precizirano u kojim slučajevima porodični doktor može da sam propiše bolovanje - za bolovanja do 30 dana, a u kojim je neophodno mišljenje ljekara specijaliste odgovarajuće grane medicine iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa FZO RS. Cilj ovih izmjena je preciznija odredba u pravilniku kako bi i porodičnim doktorima olakšali tumačenje propisa u praksi. Fond je, takođe, uvažio i sugestije poslodavaca koje se odnose na preciznije ostvarivanje prava na bolovanje za dijagnoze za koje je predviđena maksimalna dužina bolovanja u ukupnom trajanju od 28 dana. Naime, ukoliko osiguranik u periodu od šest mjeseci zbog ovih dijagnoza bude na bolovanju više od 45 dana, kod ponovnog otvaranja bolovanja potrebno je da porodični doktor osiguranika uputi na prvostepenu komisiju.

Na komisiju i kad se bolest vrati

Takođe, novi pravilnik definiše da ukoliko se ispostavi potreba za daljim liječenjem, po istoj dijagnozi, nakon šest dana od zaključivanja bolovanja, porodični doktor će osiguranika odmah uputiti na prvostepenu komisiju radi ocjene potrebe za ponovnom privremenom spriječenošću za rad. Isto tako, porodični doktori mogu da prekinu bolovanje i prije isteka roka koji je utvrdila prvostepena komisija ukoliko procijene da se zdravstveno stanje poboljšalo. To se, takođe, odnosi i na prvostepenu komisiju, koja isto može da prekine bolovanje i prije roka koji je predložio ljekar specijalista odgovarajuće grane medicine.

Pravilnik i dalje propisuje konkretne mehanizme kontrole bolovanja, poput vanredne ocjene koji imaju za cilj da spriječe pokušaj bilo kakve zloupotrebe ovog prava u praksi.

Ostaje javljanje doktoru na 15 dana

Osim toga i dalje ostaje obaveza koja je propisana Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju o javljanju porodičnom doktoru svakih 15 dana dok je osiguranik na bolovanju, izuzev bolničkog liječenja. U slučaju da se osiguranik ne javi, porodični doktor daje ocjenu da je sposoban za rad.

Takođe, u novom pravilniku i dalje je ostala odredba da u cilju spriječavanja pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, osiguranik za vrijeme bolovanja ne napušta mjesto prebivališta osim u slučaju posjete porodičnom doktoru ili zbog obavljanja dijagnostičkih pretraga na koje je upućen van mjesta prebivališta. Isto tako, osiguranik ima pravo na žalbu u slučaju da nije zadovoljan ocjenom prvostepene komisije koja je nadležna za propisivanje bolovanja dužih od 30 dana. Pored toga, ima i mogućnost prigovora na ocjenu porodičnog doktora kada je riječ o ocjeni bolovanja, i to u roku od 24 sata od date ocjene, i to nadležnoj prvostepenoj komisiji za ocjenu bolovanja.

Dakle, i novi pravilnik ima za cilj da unaprijedi ovu oblast i da se pravo na bolovanje koje je jedno od dva osnovna prava iz zdravstvenog osiguranja koristi racionalno, odnosno da ga koristi onaj ko je bolestan, odnosno kome je zaista potrebno. Suština svih izmjena je da preciznim definisanjem pojednostavimo primjenu propisa u praksi, ali i da svaka eventualna zloupotreba prava bude uočena pravovremeno i spriječena.

Spriječavanje zloupotreba

- Fond će i dalje u kreiranju svih naših akata da uključuje relevantne učesnike kako iz zdravstvenih ustanova, tako i predstavnike sindikata i poslodavaca, jer nam je najvažnije da se ovo pravo primjenjuje na način koji štiti interese i osiguranika, ali i zdravstvenih ustanova, poslodavaca i Fonda. To bi svima trebalo da bude u interesu, jer se samo tako mogu osujetiti pokušaji zloupotreba prava na bolovanje i da ovo pravo koriste oni kojima je zaista potrebno. Podsjećamo da bolovanja do 30 dana propisuju doktori porodične medicine, a bolovanja duža od 30 dana su u nadležnosti prvostepene komisije - navode u Fondu.

Inače, ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u Službenom glasniku Republike Srpske.

D. S. G.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.