NavMenu

12. transverzala u Sarajevu: Planiran kružni tok kod aerodroma, izgradnju otežavaju administrativne prepreke

Izvor: Klix Ponedjeljak, 01.04.2024. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Troy Mortier/Unsplash)Ilustracija

Na Stupskoj petlji u Sarajevu česte su saobraćajne gužve, a jedno od rješenja za ovaj problem bila bi izgradnja 12. transverzale kao saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera, a kojom bi se povezali Stupska petlja i Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Međutim, razlozi za zastoj u izgradnji 12. transverzale su slični razlozima za zastoj u izgradnji drugih značajnih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo. Naime, u preduzeću Ceste Federacije Bosne i Hercegovine su razloge za zastoj okarakterisali kao kompleksnima te su istakli da su stvar administrativnih prepreka u dobijanju saglasnosti i dozvola za građenje.

Osim toga, ukazali su da postoje poteškoće u osiguranju finansijskih sredstava, definisanja nositelja implementacije projekta na relaciji Kanton Sarajevo - FBiH - općine te u obliku bespravne gradnje i uzurpacije prostora.

Kružni tok na dionici 12. transverzale

Potvrdili su da je na spoju ulaza/izlaza u Aerodrom i A transverzale "Michael Schumacher" planirana izgradnja kružnog toka. Napomenuli su da su za kružni tok izradili idejni projekat za koji su naveli da je usaglašen s postojećim prostornim planom te da su za njega dobili pozitivno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

U Cestama FBiH su naglasili da su 30. maja prošle godine zatražili od općina Ilidža i Novi Grad izdavanje urbanističke saglasnosti jer 12. transverzala prolazi kroz ove općine. Postoje određeni pomaci kada je u pitanju dionica ove saobraćajnice na području općine Novi Grad.

- Nakon dobijanja urbanističke saglasnosti od Općine Novi Grad za dionicu u ovoj općini, radi se detaljan glavni projekat i elaborat eksproprijacije u skladu s prostornim planom Kantona Sarajevo i uslovima iz urbanističke saglasnosti (regulacija lokalnih saobraćajnica). Nakon usklađivanja projekta i elaborata, podnijet će se prijedlog za utvrđivanje javnog interesa, što je preduslov za početak postupka eksproprijacije parcela koje u u obuhvatu izgradnje - obrazložili su.


Pitanje nastavka i završetka izgradnje

Pitanje kada bi mogla biti nastavljena izgradnja su okarakterisali kao kompleksnim. Naglasili su da ne postoji okviran plan izgradnje, a kao razlog za to su naveli i to što je izgradnja ovisna o više nivoa vlasti (općina, kantona i entiteta).

Ocijenili su da su Općina Novi Grad i njen načelnik Semir Efendić pozitivan primjer u ovom slučaju jer su pokazali zainteresovanost za realizaciju ovog projekta te da su izdavanjem urbanističke saglasnosti omogućili nastavak aktivnosti na ovom projektu.

U Cestama FBiH nisu mogli precizirati kada će biti završena izgradnja 12. transverzale, odnosno, kako su istakli, 12. transverzala će biti završena kada se ispune svi preduslovi dobijanja saglasnosti, rješavanja eksproprijacije i dobijanja dozvola od lokalne zajednice, uz osiguranje sredstava Kantona Sarajevo i FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.